Predstavljen Nacionalni program za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja

Zagreb, 4. studeni 2015. - Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske predstavilo je danas Nacionalni program za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja.

Ministar zdravlja prim. Siniša Varga dr.med.dent. uvodno je naglasio važnost prevencije i zaštite oralnog zdravlja: „Gotovo 25 godina nije se radilo na prevenciji u oralnom zdravlju, zbog čega smo danas na europskom začelju po KEP indeksu (karijes, ekstrakcija, plomba) dvanaestogodišnjaka, koji iznosi 4,18. Upravo zbog toga, u Mrežu primarne zdravstvene zaštite smo od ove jeseni vratili specijaliste dječje stomatologije i radimo na jačanju preventivnih aktivnosti. Oralno zdravlje garancija je da naši građani neće obolijevati ni od niza drugih bolesti koje nastaju kao posljedica lošeg oralnog zdravlja“. 

Željko Rotim, posebni savjetnik ministra zdravlja za djelatnost dentalne medicine i predsjednik Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine zahvalio se ministru zdravlja što je od početka imao povjerenja u rad Nacionalnog povjerenstva i njegovih radnih skupina koje su u godinu dana obavile velik i značajan posao. „Vrijednost preventivnih aktivnosti u cjelokupnoj medicini, pa tako i dentalnoj, je u tome što dugoročno smanjuje pobol i troškove liječenja pacijenata“, izjavio je dr. Rotim.

Nacionalno povjerenstvo za djelatnost dentalne medicine usvojilo je prijedloge programa kojima će se, u kratkom roku, unaprijediti preventiva dentalnih bolesti (čime će se poboljšati i opća kvaliteta života), a što je sustavno zanemarivano tijekom proteklih više od dvadeset godina.

Prof.prim.dr.sc. Ivana Čuković Bagić dr.med.dent., predsjednica Povjerenstva za promicanje i zaštitu oralnog zdravlja, zamjenica predsjednika Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine i prorektorica na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavila je promjene nastale provedbom Strateškog plana promicanja i zaštite oralnog zdravlja. Naglasila je nužnost suradnje liječnika dentalne medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa sveučilišnom zajednicom jer jedino zajedničkim radom mogu osigurati napredovanje struke i uspjeh preventivnih programa, kao i liječenja.

Prof.dr.sc. Ivan Alajbeg dr.med.dent., predsjednik Radne skupine za provođenje aktivnosti ranog otkrivanja oralnog karcinoma otkrio je okupljenima kako od oralnog karcinoma u Republici Hrvatskoj godišnje umre više pacijenata nego od raka dojke i raka vrata maternice zajedno, a o oralnom karcinomu su ne govori dovoljno.

Upravo je zato, da bi se stomatologe podsjetilo na nužnost rane dijagnostike i prepoznavanja znakova oralnog karcinoma, Program već i pokrenut.

Jesenka Jeličić, dr.med.dent. govorila je aktivnostima i programima koji su već u provedbi, poput programa Daj šest i Praznici su za tebe, ali ne i za tvoje zube, kao i o Prvoj pomoći ozlijeđenom zubu, programima usmjerenima na školsku djecu, njihove roditelje i skrbnike i učitelje , kao ključne osobe u učenju zdravih navika vezanih uz oralno zdravlje.

Specifični ciljevi Nacionalnog programa za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja su podizanje svijesti o oralnoj higijeni i prehrani,osvješćivanje o nužnosti redovitih kontrolnih stomatoloških pregleda,provedba programa trajne edukacije doktora dentalne medicine permanentnim stručnim člancima u stručnim časopisima , medijima , održavanje kongresa , tečajeva i stručnih radionica kao i prevencija dentalne anksioznosti.

S druge strane, tu su i specifični ciljevi smanjivanja konkretnih negativnih pokazatelja oralnog zdravlja. Riječ je o propisivanju antibiotika koje je inače potrebno kod teških oralnih stanja kao posljedice neliječenog karijesa, smanjenju potrebe za skupim ortodontskim liječenjem,smanjenju straha koji se javlja kad je dijete prvi put dovedeno stomatologu zbog neizdržive boli i oticanja, kao i minimiziranje posljedica dentalnih trauma nastalih u školi.Pisane vijesti | Projekti i programi