Predstavljena javnozdravstvena kampanja Za zdravlje. Danas.

Slika arhiva/images/novosti/novosti/predstavljena_javnozdravstvena_kampanja_za_zdravlje_danas/75978-2-cro-HR/predstavljena_javnozdravstvena_kampanja_za_zdravlje_danas.jpg

ZAGREB, 15. i 22. prosinca - Ministarstvo zdravlja počelo je javnozdravstvenu kampanju Za zdravlje. Danas. predstavljanjem nacionalnih programa prevencije raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice, koji su javnosti predstavljeni u Arena centru 15. prosinca i West Gate centru 22. prosinca 2012. godine.

Na službenom predstavljanju u Arena centru programe su predstavili ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić i ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Tamara Poljičanin.

Temeljni problemi zdravstvenih sustava u svijetu su otkrivanje bolesti u kasnoj fazi, a preventiva i rano otkrivanje te edukacija dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti", istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić. Naglasio je da 20.000 građana u Hrvatskoj umire prerano od bolesti koje se ranim otkrivanjem mogu spriječiti, iako su mogli živjeti još 12,5 godina. "Jedna kuna uložena u prevenciju donosi deset puta više kuna, stoga ova akcija ne košta već donosi uštede i spašava ljudske živote, ustvrdio je ministar Ostojić koji je nakon predstavljanja programa obišao izložbene punktove.

Cilj javnozdravstvene kampanje jest doći do što većeg broja građana i potaknuti ih da se odazovu na pregled kada dobiju poziv za neki od tri preventivna programa, ali i motivirati ih da i inače aktivno sudjeluju u očuvanju i unaprjeđenju svog zdravlja. Preventiva i rano otkrivanje bolesti dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti i pridonose smanjenju broja oboljelih i smrtnosti od raka.

Program probira za rano otkrivanja raka dojke provodi se u Hrvatskoj od 2006., a za rak debelog crijeva od 2008., no zbog pada interesa za preglede u posljednje vrijeme, Ministrstvo zdravlja odlučilo je programe ponovno potaknuti i revidirati.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice novi je, pak, program probira koji Ministarstvo zdravlja uvodi od ove godine.

Kako bi programi pokazali svoj učinak potrebno je postići zadovoljavajući odaziv - za rak dojke 70 posto, debelog crijeva 45 posto te za rak vrata maternice 85 posto.

Značajnu ulogu u motiviranju građana za sudjelovanje u preventivnim pregledima imat će liječnici obiteljske medicine i patronažna služba, a zahvaljujući informatičkom povezivanju sustava, za svakog pacijenta moći će se pratiti rezultati skrininga kao i daljnje terapijske procedure.



Pisane vijesti