Preporuke Ministarstva zdravlja na mjere zaštite tijekom niskih temperatura

Savjeti za ponašanje

  1. Preporuča se pratiti vremensku prognozu, kao i upozorenja vezana uz ekstremno niske temperature i nepovoljne vremenske prilike. Posebno su za pothlađivanje opasne situacije kada je uz niske temperature prisutan i vjetar i ako pada snijeg.

  2. Na ekstremne vremenske prilike posebno su osjetljivi mala djeca i stariji ljudi.

  3. Izlazak po ekstremnoj hladnoći treba izbjegavati, međutim za one koji moraju izaći  preporuča se  oblačenje tople odjeće koja  treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka. Potrebno je  zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te vrat, lice i usta prekriti šalom.

  4. Izuzetno je važna nepropusna,  topla i komotna obuća.

  5. Srčanim bolesnicima kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti preporuča se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima.

  6. Ne ignorirajte osjećaj hladnoće kao ni drhtavicu koji nas upozoravaju da se trebamo utopliti ili prekinuti boravak na hladnoći.

  7. U slučaju pothlađivanja utopljavati se postupno zamatanjem u deku uz izvor topline, te konzumiranjem toplih napitaka, najbolje nezaslađenog čaja.

  8. U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno  pojave simptoma poput trnjenja,  gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine;

  9. Preporuča se kontinuirano  uzimati dovoljne količine  toplih  napitaka, čak i ako ne osjećate žeđ, a alkohol i prevelike količine kofeina treba izbjegavati jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline.

  10. U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega potrebno je izbjegavati izlazak, osobito starije osobe, radi povećane mogućnosti ozljeđivanja odnosno padova i lomova.


 

Vijesti iz medija