Preuzmite aplikaciju za praćenje alergije

Slika /Vijesti/2015/alergo alert.jpg

ZAGREB, 15. svibnja 2015. – Proljeće alergičarima donosi mnogobrojne tegobe. Prvo se javljaju alergije na pelud rascvjetalih stabala poput lijeske ili johe, zatim alergičari osjećaju probleme zbog cvjetanja breze koja je vrlo jak alergen. Tijekom svibnja i lipnja najjači alergeni nalaze se u travi.

Alergo Alert je aplikacija namijenjena oboljelima od alergije, a razvio ju je Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u suradnji s partnerima. Aplikacija je besplatno dostupna svim korisnicima pametnih telefona s iOS i Android operativnim sustavima, a moguće ju je preuzeti putem Google Playa za uređaje s Android operativnim sustavom i App Storea za uređaje s iOS operativnim sustavom.

Aplikacija omogućuje ažurno praćenje dnevnog stanja alergena prisutnih u zraku, a uz informacije o trenutnom stanju, korisnicima je dostupna i prognoza za nadolazeće dane.alergije. Jednostavna je za korištenje te omogućuje visok stupanj personalizacije, u smislu ažurnog praćenja prisutnosti alergena u zraku i vođenja evidencije o vlastitim alergijskim tegobama. Jednostavnom razumijevanju prikazanih podataka pridonosi primjena color koda za nisku, umjerenu i visoku koncentraciju alergena te jedinstvena Alergo Alert vrijednosna skala. Korisnicima je dostupan i kratak opis biljaka, kao i podatak o periodu pojavljivanja peludi pojedinih biljaka u zraku. Trenutno su podaci dostupni isključivo za područje grada Zagreba, ali se planira i postepeno proširenje na druge gradove u Hrvatskoj i na taj način što većem broju alergičnih osoba omogućiti aktivno praćenje pojavnosti pojedinog peluda u zraku.

Izradom korisničkog računa ili povezivanjem s osobnim Facebook profilom, korisnici Alergo Alerta dobivaju obavijesti o biljkama čija im pelud uzrokuje zdravstvene probleme, a uz to mogu i unositi podatke o tome kako se koji dan osjećaju te iste uspoređivati s aktualnim stanjem pojedinog alergena.

Kako bi se dodatno potaknulo aktivno djelovanje građana u uklanjanju biljaka čija pelud uzrokuje alergije, poput primjerice ambrozije, registriranim korisnicima omogućeno je fotografiranje lokacija s takvim biljkama i njihovo prijavljivanje nadležnim institucijama. Aplikacija je korisna, ali u isto vrijeme i edukativna te omogućuje korisnicima bolje razumijevanje vlastitih simptoma uzrokovanih biljkama na koje redovito nailaze u okolišu.

Alergijske bolesti ubrajaju se među najrasprostranjenije bolesti današnjice te predstavljaju i sve značajniji javnozdravstveni problem. Epidemiološke studije iz cijelog svijeta pokazale su da je 25% svjetske populacije alergično, s tendencijom povećanja bez obzira na dob, rasu i socijalni status.

Osnovno je obilježje polinoza godišnja periodičnost, tj. pojavljivanje simptoma u vrijeme polinacije biljaka. Ovisno o geografsko-klimatskom području i vegetacijskom pokrovu određene alergene biljke su karakteristične za pojedina područja, a značajan utjecaj na atmosfersku koncentraciju peluda imaju meteorološki faktori.



Pisane vijesti