Više specijalističkih usluga obavljat će se u domovima zdravlja

Slika arhiva/images/novosti/novosti/vise_specijalistickih_usluga_obavljat_ce_se_u_domovima_zdravlja/116381-9-cro-HR/vise_specijalistickih_usluga_obavljat_ce_se_u_domovima_zdravlja.jpg

ZAGREB, 31. listopad – Predstavnici Ministarstva zdravlja i članovi izaslanstva Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) održali su danas radni sastanak.
 

Specijalističke usluge u domovima zdravlja bit će dostupnije pa pacijenti neće morati putovati u druge gradove. Riječ je o politici temeljenoj na zajednici orijentiranoj zdravstvenoj skrbi ('doktori dolaze pacijentima').

 U infografici na kraju teksta, jasno se vidi koji su pomaci napravljeni u sustavu primarne zdravstvene zaštite od 2012. do danas kao i kako će za pacijenta ubuduće izgledati usluge.

  • 2012. godine su liječnici obiteljske medicine samo jedan dio usluga obavljali besplatno, a koncesionari su dobar dio svojih usluga dodatno naplaćivali (npr. holter, EKG, spirometrija itd.)

  • Od 1.4.2013. HZZO je uveo novi model plaćanja prema koncesionarima temeljem kojeg je omogućeno da cijenu dodatnih usluga kod koncesionara, koje je plaćao pacijent, u potpunosti preuzima HZZO. Taj je sustav i danas na snazi, a reformom koja se predlaže želi se otići korak dalje.

  • Po novom modelu koncesionari bi i dalje pružali postojeće usluge besplatno, a u domovima zdravlja bi se organiziralo niz specijalističkih usluga koje bi također bile besplatne za pacijente (oftalmolozi, otorinolaringolozi, neurolozi, kirurzi, internisti, dermatolozi i sl.).  Na taj način pacijenti na jednom mjestu dobivaju kompletnu uslugu te ne moraju ići u bolnice i čekati na preglede. Istovremeno, bolnice se rasterećuju, čime im je ostavljena mogućnost za razvoj bolnica na složenijim zahvatima te se na taj način rade uštede u bolničkom sustavu.


 

Pisane vijesti