Preventivni programi u Koprivnici

Slika /slike/Varga_28.9.2015..jpg

Koprivnica, 25. rujna 2015. - „Rano otkrivanje malignih oboljenja ključno je za uspješnu provedbu liječenja, kako bi se pacijent što ranije vratio svojem svakodnevnom životu “, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga u petak na Konferenciji o Nacionalnim preventivnim programima u Koprivnici.

U sklopu Konferencije ministar je o važnosti pregleda razgovarao s građanima Koprivnice, koje je podsjetio, kada dobiju poziv poštom kod kuće, ili ih na pregled uputi njihov liječnik obiteljske medicine,  trebaju se odazvati.

Pregledi su, naglasio je ministar Varga, potpuno bezbolni i besplatni, a spašavaju život.

Dr. Maja Vajagić iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje govorila je ulozi obiteljskih liječnika u provedbi preventivnih aktivnosti, posebice kroz uvođenje panela za praćenje relevantnih zdravstvenih pokazatelja kod pacijenata oboljelih od kroničnih nezaraznih bolesti, poput dijabetesa, hipertenzije i kroničnih opstruktivnih plućnih bolesti.  U provedbi Nacionalnih programa ranog probira na rak sudjeluje oko 1300 liječnika raznih specijalizacija, radiologa, gastroenterologa, patologa, ginekologa, citopatologa i drugih, a uvođenjem novih rješenja informatičke tehnologije, uključuje se još 2400 liječnika obiteljske medicine te 870 patronažnih sestara.

Maligne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj te se na ljestvici smrtnosti nalaze na drugom mjestu s udjelom od 27,8 posto. Kako bi programi pokazali svoj učinak te opravdali uložena financijska sredstva potrebno je postići zadovoljavajući odaziv, a to je kod raka dojke 70 posto, debelog crijeva  45 posto, raka vrata maternice 85 posto. Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj oboli oko dvije i pol tisuće žena, najčešće starije od pedeset godina, ali u posljednje vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. U okviru programa žene u dobi između 50 i 69 godina se pozivaju na besplatni mamografski pregled svake dvije godine.Rak debelog crijeva drugi je uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola, a od njega oboljeva oko 15 posto muškaraca i 13 posto žena.

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćene su sve žene i muškarci u RH u dobi od 50-74. godine. U okviru programa žene i muškarci se pozivaju da provedu  testiranje na nevidljivo krvarenje u stolici svake dvije do tri godine, a pozitivne osobe se zatim pozivaju na kolonoskopski pregled.Od raka vrata maternice godišnje u Republici Hrvatskoj umre oko sto žena, a svake je godine tristotinjak novooboljelih.



Pisane vijesti | Projekti i programi