Proglašavanje kraja epidemije na tragu odluke Svjetske zdravstvene organizacije

Slika /2023 slike/VRH_9479.jpg

Ravnatelj HZJZ Capak kazao je da je kraj epidemije koronavirusa proglašen u skladu s odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je odlučila da covid 19 više nije međunarodna zdravstvena prijetnja te zbog povoljne epidemiološke situacije u Republike Hrvatske.

Ministar Beroš istaknuo je da je najvažnije što su u ove tri godine stekli veliko znanje i utemeljenje za moguće krize u budućnosti. 

U izjavi za medije nakon sjednice Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na proglašenje kraja epidemije koronavirusa, istaknuvši da je najvažnije što su u ove tri godine stekli veliko znanje i utemeljenje za moguće krize u budućnosti. 

"Sada slijede nove preporuke, koje su prilagođene novim okolnostima, koje ukazuju da je virus još uvijek oko nas i da moramo i dalje biti oprezni", rekao je ministar zdravstva. 

Upitan kako sada gleda na poteze stožera, poručio je da je lako biti general nakon bitke. 

"Tko radi, taj i griješi. Ako je to u najboljoj namjeri, bez nekakvih evidentnih posljedica, mislim da se to može na neki način i razumjeti. Nekakvih većih posljedica odluka koje su donošene, nije bilo", poručio je Beroš, dodavši da će povijest suditi o njihovim aktivnostima. 

Više neće vrijediti odluke Stožera civilne zaštite

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak rekao je da je kraj epidemije koronavirusa proglašen u skladu s odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je odlučila da covid 19 više nije međunarodna zdravstvena prijetnja te zbog povoljne epidemiološke situacije u RH.  

Više neće vrijediti odluke Stožera civilne zaštite kao ni odluka o nošenju zaštitnih maski, osim kao preporuka koju će objaviti HZJZ s Ministarstvom zdravstva, kazao je Capak.

Apelirao je da se budućih preporuka svi pridržavaju te dodao da će se u slučaju eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije razmotriti budući koraci.

U prilog ukidanja epidemioloških mjera Capak je rekao da je broj novooboljelih pao za 40 posto u tjedan dana, a zabilježen je i pad hospitalizacija i broja testiranih dok osoba na respiratoru više gotovo da i nema. Uz to, cijepljeno je oko 70 posto odraslih i velik broj ljudi je preboljelo covid pa su stekli imunitet.

Sve to dalo je razloga da predložimo Vladi i ministru zdravstva da se proglasi završetak epidemije, objasnio je.

Dodao je da je virus još među nama i da treba nastaviti s daljnjim cijepljenjem, sekvencioniranjem virusa, traženjem novih varijanti koje bi eventualno mogle pogoršati epidemiološku situaciju, te traženjem novih i boljih cjepiva i lijekova, kao i borba sa infodemijom uz zadržavanje klasičnih epidemioloških mjera protiv respiratornih infekcija.

Dijagnostika covida i liječenje ostaje kao što je i bilo s time da više nema obavezne izolacije, nošenje maski više nije obavezno, ali se i dalje preporuča za sve zdravstvene ustanove, za osoblje, pacijente i posjetitelje kao i za sustav socijalne skrbi gdje su mjere opreza potrebne i dalje, rekao je Capak.

Izolacija je i dalje obvezna za pacijente kojima je dijagnosticiran covid, a leže u bolnicama ili su smješteni u domovima za starije te se preporuča za zaposlenike u tim ustanovama.

Testiranje prilikom ulaska u zdravstvene ustanove i prilikom prijama u domove za starije također se preporuča kao i za dijagnostičke i terapijske postupke koji generiraju aerosol.

Novina je da se bolničkim povjerenstvima za hospitalne infekcije daje pravo da sukladno svojoj procjeni daje pravo da propisuju strože ili blaže mjere, pojasnio je Capak. 

Upitan je li sve u epidemiji učinjeno kako treba, rekao je da na početku mnoge stvari nisu znali i da su djelovali u skladu sa saznanjima nastojeći optimizirati epidemiološke mjere, kao i drugi.

Očekivali smo da će zaštićenost cjepivom od infekcije ipak biti nešto veća, ali je štitilo od težih oblika bolesti i spasilo mnoge živote, naglasio je Capak.

Javna objava fotografija pacijentica smještenih u istom krevetu nije bila u dobroj namjeri

Beroš je komentirao je i prijavu zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva, koja je Državnom odvjetništvu prijavila osobe koje su fotografirale dvije osobe smještene u istom bolničkom krevetu u sisačkoj bolnici.

"Došla je informacija da je netko neovlašteno fotografirao određene osobe, koje su k tome u potrebi i više starosne dobi. I to je određeno kazneno djelo, to je evidentirano i zdravstvena inspekcija je utemeljeno smatrala da to treba poslati u DORH na izvide i daljnje postupanje”, rekao je Beroš.

Istaknuo je da će DORH možda isključiti postavku da je netko neovlašteno slikao pacijentice, međutim, slika koja je završila u medijima govori suprotno”, istaknuo je Beroš.

Ocijenio je da javna objava takvih fotografija sigurno nije bila u dobroj namjeri. 

Inspekcija će prijaviti Upravu KB-a Sveti Duh DORH-u

Ministar Beroš najavio je da će zdravstvena inspekcija prijaviti Upravu KB-a Sveti Duh DORH-u zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela vezano uz slučaj dvoje pacijenata preminulih kraljem veljače u čekaonici Hitnog prijema.

"Zdravstvena inspekcija uputit će dopis Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja, krivotvorenja službene dokumentacije i trgovanja utjecajem", rekao je Beroš upitan za nalaze zdravstvene inspekcije, koja već duže vrijeme ispituje okolnosti smrti dvoje pacijenata na OHBP-u.

Potvrdio je da zdravstveno-inspekcijski nadzor još nije gotov. Dopis DORH-u uputit će se na temelju dosadašnjih spoznaja.

Napomenuo je i da je zdravstvena inspekcija neovisno tijelo.

Većini liječnika plaća povećana za prosječno tri posto

Ministar je kazao je, osvrćući se na zahtjeve s prosvjeda medicinskih sestara za povećanjem plaće, kako nije istina da su svi liječnici nedavno dobili povećanje koeficijenta od 10 posto jer su većini povećani za prosječno tri posto.

“Provlači se teza da su svi liječnici dobili povećanje od 10 posto zadnjim izmjenama uredbe o koeficijentima. To nije tako", rekao je Beroš, pojasnivši da je većina od 14 tisuća liječnika u sustavu dobila povećanje od prosječno tri 3 posto dok su 10 posto dobili samo specijalizanti i mladi doktori bez specijalizacije.

Istaknuo je da su tom izmjenom uredbe, medicinske sestre na razini poslova druge i treće vrste dobile povećanje koeficijenata od tri do pet posto. Dodao je kako nije istina da je jučer sudjelovao na sastancima na kojima se sa sindikalnim predstavnicima razgovaralo o materijalnim pravima.

"Jučer je bio redovan sastanak koji se odvija na mjesečnoj bazi, svaki put ne mogu biti na tim sastancima niti je potrebno. A dan ranije bio je sastanak u kontekstu granskog kolektivnog pregovaranja, i to je pravo mjesto za traženje odgovora na zahtjeve o materijalnim pravima”, naglasio je Beroš.

Rekao je da se sa sindikalnim predstavnicima medicinskih sestara kontinuirano razgovara.

"Ti pregovori nisu završeni, mi i dalje razgovaramo. Legitimno je boriti se za svoja prava, međutim, u kontekstu dolaska novog zakona o plaćama u javnim i državnim službama, koje moraju zaživjeti do kraja lipnja i dvije nove nadolazeće uredbe, sada se boriti za nekakve promjene je kontraproduktivno. Remeti nam čitav sustav”, poručio je Beroš.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti