Prvi oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj je stabilno, ima blage simptome i nalazi se pod nadzorom

  • Slika /2020 Vijesti/25022020pvrh_press (10).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U banskim dvorima održan je danas sastanak Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Nakon sastanka, predsjednik Vlade Andrej Plenković je na konferenciji za medije izvijestio da je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj pacijenta oboljelog od koronavirusa.

„Novost koju smo dobili tijekom sastanka stožera je da imamo prvog pacijenta kojem je potvrđen koronavirus. Pacijent se nalazi u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Riječ je o mlađem čovjeku, ima blaži oblik bolesti, izoliran je i njegovo stanje je zasad dobro“, kazao je predsjednik Vlade.

Plenković je rekao da će se Nacionalni stožer za civilnu zaštitu – kojeg će voditi potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović – sastajati koliko bude potrebno kako bi koordinirao sve aktivnosti.

Najavio je da će potpredsjednik Vlade Božinović u srijedu sazvati načelnike županijskih stožera civilne zaštite, kako bi se i oni uključili u sve aktivnosti vezane za prevenciju širenja koronavirusa.

„S obzirom na događanja u Italiji, osigurat ćemo da sve nadležne službe – od Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog inspektorata, svih nadležnih tijela, osobito epidemioloških – budu u punoj pripravnosti i budu aktivni u sprječavanju širenja koronavirusa“, kazao je.

Sve nadležne službe maksimalno angažirane

Plenković je ujedno izvijestio da će ministar zdravstva Vili Beroš danas popodne otići u Italiju.

„Njegov talijanski kolega zamolio je ministre susjednih zemalja da dođu u Rim te iz prve ruke vide na koji način Italija nastoji spriječiti širenje koronavirusa unutar zemlje“, rekao je i dodao da je cilj dogovoriti što bolju, transparentniju i izravniju komunikaciju sa svim susjednim zemljama.

Ministar Beroš će, također, zajedno s potpredsjednikom Vlade Božinovićem biti u kontaktu s nadležnim povjerenicima u Europskoj komisiji.

Premijer Plenković je istaknuo da će javnost biti promptno informirana o svim detaljima i svemu onome što je bitno.

„Građani mogu normalno nastaviti živjeti svoj život, ali poduzimat ćemo odgovarajuće mjere opreza“, dodao je.

Poručio je da su sve nadležne službe maksimalno angažirane te će Nacionalni stožer za civilnu zaštitu poduzimati sve što je potrebno i primjereno.

Hrvatski zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu

Ministar Beroš rekao je da su danas u 11.50 sati stigli rezultati testiranja mlađeg hrvatskog državljana, koji je od 19. do 21. veljače boravio u Milanu.

„On u ovom trenutku pokazuje blaže znakove bolesti i nadamo se da će tako i ostati. Ovim činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo“, kazao je ministar.

Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način, a za osobe s kojima je kontaktirao bit će organizirana karantena, najavio je Beroš.

Dodao je kako još nema rezultata testiranja devetero hrvatskih građana koji su smješteni u KBC-u Rijeka, a radili su u tvornici na sjeveru Italije u kojoj je zaraženo dvadeset ljudi.

Poručio je kako Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu.

„Riječ je o bolesti koja je po kliničkim karakteristikama slična gripi i ne očekuje se veći pobol i komplikacija od sličnih infekcija gripe“, ustvrdio je Beroš, dodavši kako će se napraviti sve za sigurnost zdravlja nacije.

Nacionalni stožer će zasjedati cijelo vrijeme

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Nacionalni stožer civilne zaštite zasjedati cijelo vrijeme, pratiti razvoj događaja i razmotriti eventualne potrebne mjere i aktivnosti.

„Stožer će pružati svu logističku podršku epidemiolozima“, istaknuo je Božinović upitan hoće li se već danas na graničnim prijelazima postavljati posebni kontejneri u kojima će se provoditi kontrole putnika na ulasku u Hrvatsku.

„Radimo već nekoliko tjedana na razini koju je koordiniralo Ministarstvo zdravstva. Aktivirali smo mehanizam predviđen za ovakve situacije kako bi se sve aktivnosti vezane uz zarazu držale pod kontrolom. Ako bude potrebno, uključit će se i dodatne državne institucije“, zaključio je Božinović.

 Izvor: Hina/Vlada


 

Pisane vijesti