U Ministarstvu zdravstva održana konferencija za medije na temu koronavirusa

  • Slika /2020 Slike/658f9f48-cb02-4c59-8580-43810aad13ad.JPG
  • Slika
  • Slika

Zagreb, 24. veljače 2020. – Danas je u Ministarstvu zdravstva održana konferencija za medije na kojoj su predstavnici nadležnih institucija predstavili nove mjere u prevenciji širenja koronavirusa.

Na konferenciji su sudjelovali ministar zdravstva RH, izv. prof. dr. sc., Vili Beroš, dr. med., načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, dr. Maja Grba Bujević, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, dr. Bernard Kaić, ispred Državnog inspektorata RH, dr. Spomenka Uremović te pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu, dr. sc. Damir Trut.

Medijima se uvodno obratio ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med., koji je napomenuo kako je od iznimne važnosti transparentno i promptno obavještavanje javnosti o svim elementima koji su u vezi s epidemijom koronavirusa te da situaciju treba pratiti i shodno tome poduzimati određene mjere.

U cilju smirivanje javnosti, ministar je istaknuo kako je u osamdeset posto slučajeva klinička slika ove bolesti, uzrokovana koronavirusom, blaga, stoga ne treba dizati paniku, no s obzirom na širenje zaraze u Italiji Krizni stožer ima dva cilja - pokušati spriječiti import u Hrvatsku, te u slučaju kada se koronavirus pojavi u Hrvatskoj što prije izolirati bolesnika i sve njegove kontakte i tako spriječiti daljnje širenje bolesti.

Načelnica  Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, dr. Maja Grba Bujević, naglasila je kako se situacija prati u realnom vremenu te se sukladno dobivenim informacijama donose određene odluke i preporuke. Istaknula je kako je zbog sprečavanja koronavirusa Hrvatska od noćas uvela zdravstveni nadzor za sve osobe koje dolaze iz talijanskih pokrajina Veneto i Lombarija, a i dalje vrijede mjere nadzora za sve osobe koje su iza 16. veljače boravile u Kini i Južnoj Koreji.

„Kako će se situacija mijenjati tako će se i mjere prilagođavati novonastalim situacijama. To ne vrijedi za osobe koje su na primjer jučer ili prekjučer došle iz Venecije te ne trebaju biti pod nadzorom osim u slučaju da su dobile rješenje o nadzoru. Granična policija primijenit će propisane procedure za svakog tko dolazi iz navedene regije. U stalnoj smo komunikaciji s našim susjedima i zdravstvenim institucijama u Italiji i Sloveniji i zajednički gledamo i promišljamo u kojem smjeru ćemo djelovati pazeći pritom na sigurnost naših građana“, nadodala je Grba Bujević.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med., izjavio je kako su s obzirom na informacije iz ECDC-a, odlučili pokrajine Veneto i Lombardiju proglasiti područjima za koje se uvode posebne mjere, a isto se očekuje i za pokrajine Emiliju Romagnu i Piemont.
„Naši građani koji se vraćaju iz tih područja bit će stavljeni pod zdravstveni nadzor, što znači da će ih granična policija pitati otkud dolaze. U slučaju da su zdravi bit će im izdano rješenje o zdravstvenom nadzoru te će ih radi provjere zdravstvenog stanja u idućih 14 dana kontaktirati epidemiolog. To se odnosi na one koji su zdravi i vraćaju se iz tih područja. Ukoliko netko tko ima simptome i vraća se iz tih područja biti će  prevezen u zdravstvenu ustanovu i njegov uzorak bit će poslan u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti“, istaknuo je Capak.

Što se tiče stranih građana koji ulaze u RH, bit će upitani otkud dolaze, a ukoliko dolaze iz navedenih područja, morat će graničnoj policiji ostaviti podatak kuda putuju kako bi se eventualna pojava bolesti mogla što ranije detektirati.

Ukoliko putuju na jedan dan i nemaju simptome te izjave da nisu bili u kontaktu s nekim tko ima simptome, dobit će dozvolu da uđu u RH i da se isti dan vrate u Republiku Italiju. Nitko sa simptomima neće moći proći granicu nego će se organizirati  ili njegov povratak u matičnu zemlju ili njegov prihvat i dijagnostika u Hrvatskoj.
Uvedena je i mjera karantene za one koji su bili u visokom riziku od zaraze, poput Hrvata na japanskom kruzeru, te za one koji se vraćaju iz tih područja, a ne mogu biti u izolaciji kod kuće, rečeno je.

Osim u Klinici za infektivne bolesti, karantena će vrlo skoro biti organizirana i drugdje u Hrvatskoj, u hotelima ili odmarališta na izoliranim mjestima, za što postoje potencijalne lokacije.

Razmatra se, kaže Beroš, zgrada Crvenog križa u Rijeci, a zatraženo je od županija da vide koja bi mjesta za karantenu bila pogodna na njihovu području.

Na aerodromima ostaju kontrole kao i dosad, a kad je riječ o korištenju termokamera na granicama ocijenjeno je da su takve kamere neučinkovite s obzirom da zaraženi koronavrirusom ne mora imati visoku temperaturu.

Iz Kriznog stožera poručuju da maske za lice, kojih je u nekim gradovima nestalo, ne služe u preventivne svrhe, već su korisne za oboljele da se spriječi širenje bolesti.

S obzirom na zdravstveni turizam i veliki broj ljudi koji iz Italije dolazi zbog dentalnih usluga u Hrvatsku, liječnicima dentalne medicine preporučuje se oprez, jer su u potencijalnoj opasnosti od zaraze.

Za djecu iz Pule, Omiša i Splita koja su u stavljena u izolaciju nakon povratka iz Italije, rečeno je da su takvu odluku donijeli lokalni epidemiolozi, iako to nisu preporučili granični sanitarni inspektori. Tu odluku treba poštivati mada je jučer bio preporučen zdravstveni nadzor bez ograničenja kretanja.

Kad je riječ o brodu iz Kine koji dovozi dijelove za Pelješki most, rečeno je kako je on na putu mjesec dana te je prošlo 14 dana za razvoj infekcije. No, kako i obično u takvim situacijama, brod će  pregledati sanitarna inspekcija kako bi vidjela ima li na njemu zaraznih bolesti.
Zasad nema potrebe za zatvaranjem granica, a bude li potrebe bit će pojačane ekipe epidemiologa i graničnih sanitarnih inspektora.

Pisane vijesti