Sačuvajmo zdravu vodu za naše unuke

Trakošćan, 2. listopada 2015. – Pomoćnica ministra zdravlja Nataša Zorić sudjelovala je na 19. znanstveno-stručnom skupu Voda i javna vodoopskrba, koji se održao u Trakošćanu od 29. rujna do 2. listopada.

 

Središnja tema skupa bila je Voda i održivi razvoj, a organizirao ga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

„Hrvatska pripada samom svjetskom vrhu u količini zdravstveno ispravne vode po glavi stanovnika te je potrebno tu blagodat iskoristiti za opće dobro“, rekla je u pozdravnom govoru Nataša Zorić te naglasila važnost održivog razvoja i obaveze da našim unucima ostavimo vodu kakvu smo naslijedili od djedova.

Osim predstavnika Ministarstva zdravlja i HZJZ-a, skupu su prisustvovali i predstavnici drugih državnih tijela i znanstveno-obrazovnih institucija te javnih isporučitelja vodnih usluga.

Zaključeno je kako je zdravstvena ispravnost vode za ljudsku potrošnju izrazito bitan javnozdravstveni interes i potrebno je održati ga na visokoj razini. Poveznica je zakonski okvir na razini Europske unije, koji regulira i osigurava zdravstvenu ispravnost vode za ljudsku potrošnju, a koji je transponiran u nacionalno zakonodavstvo.

Na dnevnom redu bile su i druge teme vezane uz problematiku vode poput zdravstvene ispravnosti, tehnologije, zaštite, analitike, zakonodavstva, kvalitete rada laboratorija, ovlaštenja za rad laboratorija, rada sanitarne i vodopravne inspekcije. U sklopu Skupa održan je i Okrugli stol na kojem je bilo riječi o bazi podataka zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju, postupaka javnih isporučitelja vodnih usluga u slučajevima utvrđivanja nesukladnosti te isticanje važnosti komunikacije i partnerskog odnosa između dionika, a u svrhu zaštite pučanstva i ispunjenja zakonskih obveza.



Pisane vijesti