Svečano pokretanje pilot projekta nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školam

  • Slika /2018 Vijesti/50423330_2265249583715346_4069118347705319424_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu zdravstva je 23. siječnja 2019. godine obilježeno svečano pokretanje pilot projekta nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama. Okupljenima, među kojima su bili brojni stručnjaci i visoki uzvanici te predstavnici medija,  kratkom pozdravnom  riječi obratili  su se doc.dr.sc. Krunoslav Capak, prim.dr.med, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i prim.dr. Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva, Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, dr.sc. Anka Jurišić Kvesić, predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine,  predstavnici nadležnih  komora, prof. Davor Vagić, dr. Ivana Krupić, gđa Slava Šepec.

U pilot projektu će sudjelovati 11 dječjih vrtića sa po dvije ili više grupa djece u dobi od 3 godine i 10 osnovnih škola sa po dva razredna odjela učenika 1. razreda (ukupno približno 1000 djece). Vrtići i škole su izabrani na način da su zastupljene ruralne i urbane sredine te prema inicijativi stručnjaka.  0sigurane su besplatne četkice i paste za zube za svu djecu uključenu u projekt. Četkanje zubi će se odvijati od ožujka do lipnja 2019. godine.
Cilj pilot projekta  jesu  zaključci i preporuke za provođenje aktivnosti na nacionalnoj razini.
 
Organizatori pilot projekta su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva.
 
Projekt su osmislili  dr.sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med.,  Zrinka Didak, dr. med. dent, Marijana Radić Vuleta , dr. med. dent , ( HZJZ); prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, dr. med. dent., (Stomatološki fakultet sveučilišta u Zagrebu, Zavod za dječju i preventivnu stomatologiju); Dr. sc. Anka Jurišić Kvesić, dr. med. dent. (Nacionalno povjerenstvo za djelatnost dentalne medicine),  i Ana Malenica, dr. med. dent. (Ministarstvo zdravstva) koja je i moderirala svečanost obilježavanja projekta. 
 
Osnovni provoditelji programa su odgajatelji i učitelji kao direktni provoditelji pilot projekta, te zdravstveni voditelji vrtića i medicinske sestre iz timova školske medicine koje će pružiti stručnu pomoć odgajateljima i učiteljima u provođenju pilot projekta. 
Ovaj pilot projekt nastavak je dobrih rezultata programa „Zubna putovnica“. Program „Zubna putovnica“ provodi se drugu školsku godinu zaredom na nacionalnoj razini za sve učenike 6. razreda osnovne škole i kod upisa u prvi razred osnovne škole. Obrazac „Zubna putovnica“ djeci uručuju školski liječnici te ih potiču na posjet doktorima dentalne medicine radi pregleda, preventive, liječenja i kontrolnog pregleda. U protekloj školskoj godini 65% učenika 6. razreda osnovne škole (više od 25.000 učenika) posjetilo je doktore dentalne medicine. Isto se odnosi na svu djecu kod upisa u prvi razred osnovne škole. Kod više od 50% učenika 6. razreda osnovne škole doktori dentalne medicine utvrdili su da liječenje nije potrebno, kod gotovo 10% liječenje je započelo i završilo prilikom ispunjavanja zubne putovnice, dok je kod ostale djece utvrđena potreba za daljnjim liječenjem. Prema podacima iz programa „Zubna putovnica“, KEP indeks (osnovni pokazatelj dentalnog zdravlja) za učenike 6. razreda iznosi 2.6, odnosno niži je od prethodnih procjena, ali ipak još uvijek viši od preporučenih 1.  

Stranica