Svečano zatvaranje prvog hrvatskog IPA "OUT" projekta

Slika /2018 Vijesti/ipa.png

Svečanost zatvaranja prvog hrvatskog IPA "OUT" projekta "Jačanje nacionalnih institucionalnih kapaciteta u SoHO području radi unaprjeđenja sigurnosti krvi u transfuzijskoj i transplantacijskoj medicini," održana je 23. veljače 2018. u Beogradu nakon predviđenih šest mjeseci trajanja.

Ovaj Twinning light projekt financirala je Europska unija uz sufinanciranje Republike Srbije, a cilj mu je bio jačanje institucionalnog okvira u području transfuzijske i transplantacijske medicine u Republici Srbiji. Projekt koji je provodilo Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, uz podršku Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, prvi je Twinning light projekt koji je samostalno implementirala Republika Hrvatska kao zemlja članica.


 
Jačanje kapaciteta Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kao nacionalnog kompetentnog tijela, imalo je za cilj unapređenje kvalitete i sigurnosti u području biomedicine (organa, krvi, tkiva i stanica) kako bi se osigurala najviša razina zaštite javnog zdravlja. Prijenos znanja iz područja transfuzijske i transplantacijske medicine, kao i podršku srpskim kolegama, pružili su stručnjaci iz hrvatskog Ministarstva zdravstva i drugih ustanova (instituta, zavoda, bolnica, banki krvi i tkiva) zajedno sa stručnjacima iz Španjolske. U tom procesu uspješno su provedene 23 aktivnosti te ostvareni svi rezultati projekta, sažeti u tri ključna cilja:
 
  1. izvršenje analize trenutne situacije u području biomedicine u Republici Srbiji, kao i utvrđivanje ključnih nedostataka, prioriteta i preporuka;
  2. definiranje strateških ciljeva i akcijskog plana za daljnje jačanje kapaciteta, kao i priprema strateškog dokumenta (roadmap);
  3. definiranje ključne opreme, u skladu s pripremljenim tehničkim specifikacijama i natječajnom dokumentacijom.
 
Na svečanosti zatvaranja sudionicima su se obratili g. Vladimir Đukić, državni tajnik Ministarstva zdravlja Republike Srbije, NJ.E. g. Gordan Bakota, veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji te gđa. Mateja Norčič Štamcar, zamjenica veleposlanika EU u Srbiji. Svi govornici naglasili su važnost projekta, odličnu suradnju partnera na projektu te visoku kvalitetu ostvarenih rezultata.
Voditeljica projekta države članice gđa. Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i voditeljica projekta države korisnice gđa. Nada Vasiljević, pomoćnica ravnatelja Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, održale su prezentacije o ostvarenim rezultatima projekta i budućim izazovima iz područja biomedicine u Republici Srbiji.
 
 
 
 

 

Stranica