Tjedan svijesti o karcinomu usne šupljine

Slika /2017 Vijesti/zubar.jpg

Svjetski tjedan svijesti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata obilježava se od 2. do 9. travnja.

Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i ove će se godine uključiti u obilježavanje te će u ponedjeljak 3. travnja u Zavodu za oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta, u Gundulićevoj 5 besplatno obavljati preglede.
Građani mogu doći između 9 i 12 sati bez uputnice i bez najave te obaviti specijalistički pregled usne šupljine. 
Aktivnost se provodi pod pokroviteljstvom ministra zdravstva Milana Kujundžića, a partneri su Klinika za stomatologiju KBC-a Zagreb, Hrvatski liječnički zbor (HSD, HDOMP) i Zagrebačka liga za borbu protiv raka.
Cilj akcije je podići svijest o ovoj bolesti i naglasiti važnost provođenja redovitih pregleda u svrhu što ranog otkrivanja bolesti. U sklopu "Tjedna" u HLZ-u će se 7. travnja u 14 sati održati simpozij "Uloga stomatologa u ranom otkrivanju oralnog karcinoma". Pokrovitelj ovog događaja je također Ministarstvo zdravstva RH.
Karcinom usne šupljine jedan je od karcinoma s najnepovoljnijom prognozom. Značaj za hrvatsko stanovništvo je znatan, s obzirom na oko 450 novih slučajeva karcinoma usne šupljine godišnje, uz godišnju smrtnost od oko 350 osoba, a što je više od zbroja slučajeva smrti od menalnoma i vrata maternice.
Prognoza bolesti može se značajno popraviti ranim otkrivanjem. Postupak ranog otkrivanja vrlo je jednostavan, sastoji se od pregleda oralne sluznice, koji se provodi u sklopu rutinske stomatološke kontrole

Pisane vijesti