U Ministarstvu zdravstva obilježen Međunarodni dan protiv raka

  • Slika /2018 Vijesti/konferencija.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

ZAGREB, 4. veljače 2019. – U prostorijama Ministarstva zdravstva pod sloganom „Ja jesam i hoću“ konferencijom za medije obilježen je Međunarodni dan protiv raka (World Cancer Day). Borba protiv raka je prioritet Ministarstva zdravstva, zbog čega je u Vladin plan reformi uvršteno donošenje Nacionalnog plana protiv raka, sa ciljem osvješćivanja javnosti o raku kao velikom javnozdravstvenom problemu, poboljšanja prevencije, te poboljšanja dijagnostike i terapije za svakog oboljelog, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Danas je Svjetski dan protiv raka koji obilježava cijeli svijet, a ujedno počinje i Hrvatski tjedan protiv raka. Nažalost, predviđa se da će broj umrlih u svijetu u idućih 20 godina s 18 milijuna godišnje porasti na oko 30 milijuna. U Hrvatskog godišnje oko 23.000 ljudi oboli od raka, a predviđa se njihov porast slično kao i u svijetu", rekao je ministar Kujundžić na konferenciji za novinare.
O aktualnostima na ovom području govorili su i  dr. sc. Mario Šekerija, voditelj Registra za rak RH pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, te prof. dr. Stjepko Pleština ispred Povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana protiv raka Ministarstva zdravstva. U ime prof. dr. sc. Mirjane Kujundžić Tiljak, ravnateljice Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Nataša Antoljak govorila je o obrazovanju zdravstvenih djelatnika i preventivnim aktivnostima, a zatim prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.
U Hrvatskoj se provodi organizirani probir na rak dojke i rak debelog crijeva. Također se provodi organizirani probir na nacionalnoj razini za rak vrata maternice, koji je u reorganizaciji zbog potencijalnog uvođenja HPV dijagnostike kao metode probira. U tijeku su i pripreme za uvođenje probira za rak pluća niskodoznom CT dijagnostikom.
Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Hrvatskoj se provodi od 2006. godine. Program uključuje mamografiju za sve žene u dobi od 50 – 69 godina. Cilj je Programa smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku i poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke. Analiza rezultata je pokazala da je prosječni odaziv u RH oko 60 %, a pojedine županije  bilježe odaziv između 70 i 80 %.
Nacionalni  program ranog otkrivanja raka debelog crijeva se provodi od 2007. godine. Svake se dvije godine pismom pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave kartični gvajakov test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju. Dobni raspon i način provedbe programa je u skladu s preporukama Europske komisije. U nekoliko je županija postignut značajan porast broja osoba koje su se odazvale, što je rezultat trajnog prosvjećivanja građana. Procjena udjela testiranih osoba unutar programa je 21 %. Osobita vrijednost programa je visok udio osoba u kojih su otkriveni i uklonjeni polipi, što predstavlja najbolju prevenciju raka debelog crijeva.
Za suzbijanje ovog vodećeg javnozdravstvenog problema neophodno je jačanje suradnje cijelog zdravstvenog sektora te intenzivna suradnja s civilnim sektorom. Takav se pristup najbolje očituje u nacionalnim programima ranog otkrivanja raka u koje je izravno uključeno više od 5000 zdravstvenih djelatnika. Združeno, koordinirano djelovanje još većeg broja zdravstvenih ustanova i djelatnika temelj je Nacionalnog plana protiv raka.

Stranica