UNICEF i Ministarstvo zdravstva opremaju sva rodilišta u Hrvatskoj

  • Slika /2019 Slike/foto 1.jpg
  • Slika
  • Slika

ZAGREB, 26. srpnja 2019. – Hrvatska je među pet najuspješnijih zemalja po provedbi inicijative „Rodilišta prijatelji djece”, što je doprinijelo tome da je 78,9 posto djece u Hrvatskoj od rođenja do 2 mjeseca isključivo dojeno. Ministarstvo  zdravstva i UNICEF ove će godine, u okviru UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza, opremiti sva rodilišta u Hrvatskoj, 31 rodilište, kako bi se dodatno unaprijedili uvjeti za sve novorođene djevojčice i dječake u Hrvatskoj i njihove majke.

Tema je ovogodišnjeg, dvadeset devetog Međunarodnog tjedna dojenja osnaživanje roditelja i stvaranje okružja koje potiče dojenje. Održavanje standarda koji su dosad ostvareni u hrvatskim rodilištima ključno je za zadržavanje visoke stope dojenja u prvim mjesecima djetetova života. Nakon 6 mjeseci stopa dojenja u Hrvatskoj opada pa je za to razdoblje neophodno stvarati podržavajuće okruženje za majke.
 „Majke trebaju podršku očeva, partnera, obitelji, poslodavaca i zajednice kako bi mogle uspješno dojiti i nakon prvih mjeseci djetetova života. UNICEF podržava razvijanje dobrih praksi koje uzimaju u obzir potrebe majki na radnom mjestu i u svim svakodnevnim situacijama, a sve počinje u rodilištu. Kako bismo zadržali visoku stopu dojenja i osigurali najbolje uvjete za djecu i majke, potrebno je kontinuirano ulaganje u opremu i edukaciju osoblja. Ove godine na humanitarnoj utrci Mliječna staza trčimo za najbolji početak života”, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.
Cilj je ovogodišnje UNICEF-ove utrke Mliječna staza osigurati kvalitetniju skrb u svim rodilištima u Hrvatskoj. Prikupljena sredstva uložit će se u edukaciju osoblja i nabavu opreme koja je prepoznata kao prioritetna. To, između ostalog, uključuje nabavu opreme za olakšavanje poroda, poput bežičnog CTG-a i fototerapijske dekice. Za rodilišta će biti osigurani i krevetići za bebe prilagođeni majkama koje su rodile carskim rezom.
„Zaštita, promicanje i podržavanje dojenja javnozdravstveni je prioritet Republike Hrvatske i dio je Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012. – 2020. godine, a  Vlada Republike Hrvatske usvojila je Nacionalni program za zaštitu i promicanje dojenja u Hrvatskoj za razdoblje 2018. − 2020.  godine. Cilj je Nacionalnog programa povećati udio isključivo dojene djece do navršenih šest mjeseci života, nastaviti provođenje promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege, u rodilištima i dječjim bolničkim odjelima, kao i poticati djelovanje i rad zajednice na zaštiti i promicanju dojenja. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je osnivanje banke humanog mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece, te je osnivanje banke humanog mlijeka  uvrstilo u Strateški plan Ministarstva zdravstva 2018. − 2020. godine.   Vjerujemo da ćemo  kroz daljnje aktivnosti doprinijeti povećanju stope dojene djece, nastaviti promicanje dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege, u rodilištima i dječjim bolničkim odjelima, kao i poticati djelovanje i rad zajednice na zaštiti i promicanju dojenja”, izjavio je prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva Republike Hrvatske.
Na važnost dojenja koje  je jedno od najboljih ulaganja u zdravlje svjetskog stanovništva podsjetio je i zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Stjepko Pleština.
„Dojenje je ključno za zdravlje i razvoj djece, ali i majki. Naime, majke koje doje imaju manji rizik od razvoja raka dojke. Petrova je vodeća ustanova u Republici Hrvatskoj i zahvaljujem svima koji su tome doprinijeli.“
„U hrvatskim okvirima, u Petrovoj se rodi više od 50% djece vrlo niske i niske porođajne težine. Perinatalni mortalitet je na razini najrazvijenijih zemalja svijeta, bolji nego prosjek EU. Otkad postoji klinika potičemo dojenje kao najbolji način hranjenja djece i na to smo iznimno ponosni“, izjavio je prof. dr.sc. Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode.


Izvor: Unicef 

Stranica