Upozorenje: proizvodi JACK3D i LIPO-6 BLACK, koji se prodaju putem interneta, nisu za ljudsku konzumaciju

ZAGREB, 29. Kolovoza - Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja primila je putem sustava žurnog uzbunjivanja dojavu da se u dodacima prehrani JACK3D i LIPO-6 BLACK, FAT BURNER, koji su potrošačima u Republici Hrvatskoj prodavani putem Interneta, nalazi tvar 1,3 dimetilamilamin (DMAA), koja nije za ljudsku konzumaciju.

Tvar je pronađena u proizvodima JACK3D različitih okusa ( Pre-exercise, CNS-Carmonisine, ATP Augmentor), pakiranja od 250 g, proizvođača UPSlabs/LLC Dallas, te proizvodu LIPO-6 BLACK, FAT BURNER, proizvođača Nutrex Research Inc/5707 Dot Com Ct. iz Ovieda, SAD.

Uvidom u registar dodataka prehrani Ministarstvo zdravlja utvrdilo je kako nije dobilo ni jedan zahtjev za stavljanje na tržište tih proizvoda niti su oni bili u postupku notifikacije.
Također ne postoje podaci da je neka pravna osoba uvoznik i/ili distributer ovog proizvoda za Republiku Hrvatsku.

Prema ocjenama Švedske nacionalne Agencije za hranu i Danske uprave za veterinarstvo i hranu, 1,3 dimetilamilamin je ocijenjen kao neprikladan za ljudsku konzumaciju.
Inicijalnu procjenu izvršila je i Hrvatska agencija za hranu te proizvod ocijenila rizičnim za potrošačke skupine koje ga koriste. Agencija navodi da DMAA  dovodi do akutnog privremenog povećanja krvnog tlaka, čemu su posebno izložene osobe koje već imaju određene tegobe kao npr. moždane aneurizme.



Vijesti iz medija