Za dostupniju i kvalitetniju helikoptersku hitnu pomoć

Zagreb, 7. listopada 2015. – Pomoćnik ministra zdravlja doc. dr. sc. Miljenko Bura sudjelovao je na okruglom stolu na temu „Značaj Zlatnog sata u hitnoj medicinskoj pomoći“.

Okrugli stol organizirala je Koalicija udruga u zdravstvu u suradnji sa Zborom zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva i Udrugom za sigurnost u prometu i organizaciji.

 Doc. Bura predstavio je pilot-projekt Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS), koji je sredinom rujna pokrenulo Ministarstvo zdravlja te naglasio kako je pružanje hitne medicinske skrbi i transporta do bolnice u roku od 60 minuta optimalno vrijeme u kojem se treba pružiti medicinska pomoć nastradalom kako bi se izbjegle moguće preventabilne smrti.

„Uvođenjem helikopterske prve pomoći liječnik s kompletnom opremom može intervenirati na mjestu nesreće i odmah pružiti potrebnu pomoć te se preživljavanje povećava za 30 do 50 posto“, istaknuo je doc. Bura te dodao da se radi o hitnim situacijama kada pacijenta treba u kratkom vremenu transportirati i zbrinuti u bolnici, a svaki gubitak vremena predstavlja ozbiljan rizik za preživljavanje.  

„Ovim projektom želimo hitnu medicinsku pomoć učiniti dostupnijom i kvalitetnijom, ali i postići značajne financijske uštede“, objasnio je doc. Bura te istaknuo da su u prva tri tjedna pilot projekta obavljene 32 intervencije na području Brača i 20 intervencija na području Krka, gdje su smještene baze iz kojih polijeću helikopteri.  

U prvih mjesec dana pilot projekta prikazani su dobri rezultati te smatram kako s ovom aktivnošću trebamo nastaviti i u budućnosti", rekao je doc. Bura. 

Darko Garc iz MUP-a rekao je da je u razdoblju od 2010. do 2014. godine tj. u pet godina zabilježeno 189.355 nesreća, od toga je 1913 osoba smrtno stradalo. Od ukupnog broja smrtno stradalih sudionika prometnih nesreća njih 62 posto preminulo je na mjestu nesreće, pri prijevozu do zdravstvene ustanove njih oko devet posto, a 30 posto u razdoblju od 30 dana od prometne nesreće. 

Važnost Zlatnog sata iskazana je i u slučajevima kardiologije, neurologije i neuroradiologije, traumatologije te je naglašen značaj u pružanju hitne medicinske pomoći, gdje je važno uspostaviti točnu dijagnozu na terenu, brzo intervenirati te prevesti oboljeloga u što kraćem roku u bolnicu.

Okruglom stolu prisustvovao je i dr. Simon Little iz kompanije Johanniter, druge najveće kompanije u Njemačkoj, koji je predstavio sustav helikopterske pomoći u Njemačkoj. Sve zemlje EU imaju dobro razvijen sustav civilne helikopterske hitne pomoći, a prva ju je uvela Njemačka, čija flota danas broji 51 helikopter i 77 baza. Samo u prošloj godini helikopterska služba u Njemačkoj imala je 52.577 intervencija



Pisane vijesti | Projekti i programi