Za opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija 172,3 milijuna kuna - Do sada u zdravstvo uloženo 1,6 milijardi kuna iz EU fondova

Slika /2018 Vijesti/IMG-0623.JPG

U ponedjeljak 27. kolovoza 2018. godine, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, potpisali su trilateralni Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za opremanje 9 dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija vrijedan 172,3 milijuna kuna koji se u 100 postotnom iznosu financira bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije. 

Radi se o opremi za sljedeće bolnice: KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KBC Rijeka, KBC Split, KBC Osijek, KB Dubrava, KB Sveti Duh, OB Varaždin i OB Zadar.
Ovaj se ugovor potpisuje u okviru poziva „Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama/dnevnim kirurgijama“, a sredstva se dodjeljuju unaprijed određenim prijaviteljima, kliničkim bolničkim centrima, kliničkim bolnicama, klinikama i općim bolnicama te Ministarstvu zdravstva za nabavu medicinske opreme koja je Hrvatskoj prijeko potrebna. Provedbom ovih projekata bolnice postaju pristupačnije i učinkovitije, liste čekanja se smanjuju, liječenje je brže, a boravak u bolnici se skraćuje.
U području zdravstva do sada je ugovoreno 1,6 milijardi kuna, što predstavlja oko 80 % ugovorenih sredstava u vrlo kratkom razdoblju. U okviru poziva za dnevne bolnice i dnevne kirurgije ugovoreno je 24 projekata od 28 predviđenih ugovora, a kako procedura odabira projektnih prijedloga i ugovaranja ide brzo, ubrzo očekujemo završetak ugovaranja za sve pozvane prijavitelje, s visokom stopom ugovaranja.
Na svečanosti potpisivanja, uz ministra Kujundžića i državnog tajnika Plazonića, sudjelovali su ravnatelji i predstavnici bolnica i osnivača bolnica kao krajnjih korisnika visoko - sofisticirane opreme.

Pisane vijesti