Zamjenik ministra Marijan Cesarik na sastanku u Bruxellesu

Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/zamjenik_ministra_marijan_cesarik_na_sastanku_u_bruxellesu/75509-3-cro-HR/zamjenik_ministra_marijan_cesarik_na_sastanku_u_bruxellesu.jpg

BRUXELLES, 7. prosinca - Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik sudjeluje na sastanku Vijeća Europske unije za zapošljavanje, socijalnu, zdravstvenu  i potrošačku politiku (EPSCO) koji se održava danas u Bruxellesu.

Na sastanku Vijeća raspravlja se o uspostavi  trećeg višegodišnjeg  programa za zdravlje pod nazivom “Zdravlje za rast” za razdoblje 2014.-2020. te o prijedlogu Odluke o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju čime će se postaviti pravni temelji za koordinirani odgovor država članica i Europske komisije u slučaju pojave ozbiljnih prekograničnih prijetnji.

Predsjedništvo planira usvojiti zaključke Vijeća o darivanju i presađivanju organa (Council Conclusions on organ donation and transplantation) u cilju poticanja dodatnog angažmana  zemalja članica, Europske komisije i drugih institucija EU na ovom polju.  Raspravlja se i o tzv. “doručak direktivama” te o važnosti prevencije i promicanja zdravlja tijekom cijelog života na temelju usvojenog Strateškog plana provedbe Europskog inovacijskog partnerstva za aktivno i zdravo starenje koji je usredotočen na prevenciju, probir i rano otkrivanje bolesti; njegu i liječenje te aktivno starenje i neovisno življenje. Paralelno s tim, date su ključne političke poruke o zdravom starenju kroz čitav životni vijek. 

Tema ministarskog ručka je napredak u provedbi Zajedničkog akcijskog plana o medicinskim proizvodima pokrenutog nakon krize uzrokovane nelegalnim silikonskim umecima za grudi francuskog proizvođača Poly Implant Prothèse (PIP).



Vijesti iz medija