Preporuke Ministarstva zdravlja u povodu najavljenih ekstremno niskih temperatura

Ministarstvo zdravlja, u povodu najave ekstremno niskih temperatura idućih dana, preporučuje građanima da, ukoliko je to moguće, izbjegavaju izlazak iz kuće i da se pridržavaju uputa stručnjaka.

Posebno na oprezu trebaju biti srčani bolesnici i oboljeli od respiratornih bolesti, kojima se ne preporuča izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima. 

Niskih temperatura trebaju se čuvati starije osobe s obzirom na slabiju mogućnost prilagodbe organizma promjenama temperature pa je važno da redovito prate vremensku prognozu. Članovi obitelji i prijatelji trebaju stariju osobu češće kontaktirati, a ona, pak, prilikom izlaska iz kuće sa sobom nositi osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu) te broj telefona osobe koju treba pozvati ako dođe do problema.

Svima se preporučuje da ne ignoriraju osjećaj hladnoće i drhtavicu, koja upozorava da se trebamo utopliti ili prekinuti boravak na hladnoći.

U slučaju pothlađivanja utoplite se zamatanjem u deku uz izvor topline, te konzumiranjem toplih napitaka (čaj). U slučaju jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu ili crvenu kožu prstiju, treba potražiti pomoć svog liječnika obiteljske medicine.

Preporuča se uzimanje dovoljne količine toplih napitaka i izbjegavanje alkohola i prevelike količine kofeina jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline.

Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, odjeća koju nosimo neka bude, po mogućnosti, od vune, polipropilena i svile, jer takvi materijali zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka, a njezin vanjski sloj treba biti nepropustan na vjetar i vlagu.



Vijesti iz medija