Zdravstvene teme na Dječjem forumu

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/zdravstvene_teme_na_djecjem_forumu/119433-1-cro-HR/zdravstvene_teme_na_djecjem_forumu.jpg
  • Slika

VUKOVAR, 17. srpnja 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga otkrio je novu ploču vukovarske bolnice s nazivom 'Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana'.
 

Sjednica Dječjih foruma bila je idealna prilika za prezentaciju raznih tema. Djeca su prezentirala neke za njih aktualne teme kao što u pomoć u učenju, moje mjesto u školi, odgoj bez batina, pravo na obrazovanje sprečavanje nasilja među djecom u školi i slično.

„Za svaku je pohvalu zrelost, iskrenost i spontanost kojom su djeca obradila teme. Izrazito je bitno da se čuju i razmišljanja djece jer se radi o temama na koje često zaboravljamo, a bitna su za razvoj društva“,  rekla je dr. Cimera te dodala kako Ministarstvo zdravlja daje svoj doprinos kroz projekt postavljanja kontejnera u romskim naseljima u Međimurskoj županiji gdje će patronažna medicinska sestra provoditi aktivnosti zdravstvenog prosvjećivanja i promicanja zdravlja s ciljem osvješćivanja nacionalne manjine o važnosti pravovremene skrbi za vlastito zdravlje.

Dr. Cimera je istaknula kako Ministarstvo zdravlja kroz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti promiče zdravstvenu zaštitu što bliže pacijentima, odnosno u lokalnoj zajednici te je pozvala djecu da slijedeće godine obrade i zdravstvene teme koje prepoznaju kao važne za ostvarivanje prava djece u sredinama u kojima žive, čime će ministru zdravlja i njegovim suradnicima pomoći da probleme sagledaju i iz njihovog kuta.

Ministarstvo zdravlja provodi čitav niz aktivnosti kojima su u fokusu djeca, poput Strateškog plana promicanja i zaštite oralnog zdravlja u sklopu kojeg je na kraju ove školske godine u OŠ Ravnice organizirana vrlo zanimljiva interaktivna radionica na temu „Praznici su za tebe, ali ne i za tvoje zube“. Također je vrijedno istaknuti projekt Shema školskog voća gdje se đacima osnovnih škola nudi besplatno voćni obrok i popularizira zdrava prehrana.

Inače, Dječji forum je slobodna aktivnost putem koje djeca uče o svojim pravima i obvezama poštujući i promičući odredbe Konvencije UN-a o pravima djece. Program Dječjih foruma i Dječjih vijeća uvršten je i u Nacionalni plan aktivnosti za prava i potrebe djece od 2006. do 2012. Zakon o potvrđivanju Europske konvencije o zaštiti dječjih prava, 2010., Strategiju Vijeća Europe za prava djeteta 2012.-2015. Dok su se prvi Dječji forumi osnovali u Varaždinu i Dubrovniku, prva Dječja vijeća osnovana su u Slavonskom Brodu i Opatiji na inicijativu Društava Naša djeca.



Pisane vijesti