„Preporuke za ljetnu prehranu“ su preporuke za zdraviji život

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/preporuke_za_ljetnu_prehranu_su_preporuke_za_zdraviji_zivot/119454-1-cro-HR/preporuke_za_ljetnu_prehranu_su_preporuke_za_zdraviji_zivot.jpg
  • Slika

VUKOVAR, 17. srpnja 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga otkrio je novu ploču vukovarske bolnice s nazivom 'Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana'.
 

Stoga su savjeti vezani uz prehranu dobar saveznik za primjenu zdravih stilova života, bilo da krenemo od sebe i vlastite obitelji pa do sugrađana, pacijenata i zdravstvenih institucija“,  rekao je ministar zdravlja Siniša Varga na današnjem predstavljanju brošure „Preporuke za ljetnu prehranu“ koje se, uz degustaciju zdravih recepata i napitaka, održalo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
Ministar je također upozorio da ljeto nije razdoblje kada trebamo hranu soliti više jer smo ionako u vrhu negativnih trendova po soljenju hrane, treći u Europi, odmah iza Mađarske i Turske. „Prosječan Hrvat“, rekao je ministar,  „na dan unese više od 10 grama soli, što je jednako jednoj maloj solenki dnevno.“
 Ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Tamara Poljičanin, napomenula je kako su prehrana i općenito zdrave životne navike vrlo važne u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti na koje u Hrvatskoj otpada sve veći broj smrtnosti godišnje.

„Hrvatski zavod za javno zdravstvo bazira se na jakoj, strukturiranoj i djelotvornoj prevenciji zbog čega smo i pokrenuli niz nacionalnih programa, od prevencije raka, ranog otkrivanja hepatitisa, smanjenog unosa soli pa do programa „Živjeti zdravo“ kojeg je u cijelosti osmislila voditeljica Službe za promicanje zdravlja Sanja Musić Milanović s ciljem da putem promjena životnih navika svi živimo duže i bolje“, rekla je ravnateljica Poljičanin.

Prema riječima Danijele Štimac, voditeljice Odjela za koordinaciju nacionalnih aktivnosti promicanja zdravlja iz Službe za promicanje zdravlja, “Preporuke za ljetnu prehranu” daju savjete o pijenju tekućine, soljenju hrane te zdravstvenoj ispravnosti hrane koju treba jesti i onoj koju treba izbjegavati. Tom prilikom predstavljeni su i neki primjeri zdravih obroka koji su jednostavni za pripremu i cjenovno dostupni poput aromatizirane vode s dodatkom svježeg voća, krumpir salate s rikolom, torte od palente „tricolori“ s crnilom od sipe i špinatom, svježih tikvica mariniranih u maslinovom ulju, salate sa svježim povrćem, sirom i skušom te salate i kupovi od svježeg i suhog voća.



Pisane vijesti