Koronavirus i mjere prevencije


Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama objavljivat će najnovija saznanja u vezi koronavirusa.

Navedena priopćenja sadržavat će aktualne podatke o broju oboljelih i savjete vezane uz sigurnost i zaštitu stanovništva.

 

Informacije o novom koronavirusu na dan 25.02.2020.
 
Trenutni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV u svijetu (izvor ECDC): 80134

Trenutni broj umrlih od nCoV u svijetu (izvor ECDC): 2698

Trenutni broj oboljelih u Europskoj Uniji(izvor ECDC): 276

Trenutni broj oboljelih u Hrvatskoj: 1

Do 24.2.2020. je laboratorijski obrađeno 24 osoba kod kojih je postavljena sumnju na bolest uzrokovanu nCoV i svi su bili negativni, tj. odbačena je sumnja na novi koronavirus. Tijekom 25.2.2020. provedeno je testiranje 12 uzoraka bolesnika kod kojih je postavljena sumnja na bolest uzrokovanu nCoV, od kojih je 11 uzoraka bilo negativno na novi koronavirus. Dana 25.2.2020. potvrđen je prvi slučaj bolesti novog koronavirusa 2019 COVID-19 uzrokovanog infekcijom s virusom SARS-CoV-2.

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC): Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Rusija.


https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/


 

 

Zemljopisnu raspodjelu potvrđenih slučajeva po danima i globalno i po zemljama možete naći na stranicama ECC-a koje se svakodnevno ažuriraju na ovoj poveznici:
https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Novosti vezane uz mjere čuvanja zdravlja: Kratki pregled situacije s preporukama za čuvanje zdravlja objavljen je na mrežnim stranicama HZJZ-a, koji možete naći na ovoj poveznici: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/epidemija-pneumonije-povezana-s-novim-koronavirusom-kina/


Novosti vezane uz koronavirus i preporuke vodećih svjetskih zdravstvenih organizacija: 

Odlukom Kriznog stožera Ministarstva zdravstva provodi se zdravstveni nadzor nad putnicima koji dolaze iz Kine. Za osobe koje su bliski kontakt oboljeloga od koronavirusa predviđen je aktivni zdravstveni nadzor (svakodnevno mjerenje temperature i javljanje teritorijalno nadležnom epidemiologu) kroz 14 dana uz samoizolaciju kod kuće.

Za osobe koje su unazad 14 dana boravile u kontinentalnoj Kini (tj. isključuje se Makau, Hong Kong i Taiwan) i Južnoj Koreji te osobe koje su nakon 23. veljače ušle u Hrvatsku i u proteklom tjednu  boravile u pokrajinama Lombardiji i Venetu u Italiji provodi se aktivni zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu) u samoizolaciji na temelju riješenja graničnog sanitarnog inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru.

Situacija koja se brzo razvija na području sjeverne Italije i zbog koje je od 24.veljače uveden zdravstveni nadzor za sve osobe koje dolaze iz Lombardije i Veneta, pažljivo se prati kako bi se pravovremeno poduzele sve potrebne mjere zaštite našeg stanovništva.

Korinavirusi ne preživljavaju dugo vremena na predmetima kao što su pisma i paketi, te poštanske pošiljke ne predstavlja rizik za prijenos virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija i dalje ne preporučuje ograničenja u međunarodnom prometu ljudi i robe.

Odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša, dana 21.veljače 2020.godine, osnovana je karantena u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu u kojoj će boraviti osobe za koje se utvrdi ili postoji sumnja da su bile u doticaju s oboljelim osobama ili osobama za koje ima naznaka da su zaražene koronavirusom prilikom boravka u sredinama koje se smatraju izvorištima zaraze.
 
Situacija koja se brzo razvija u Italiji se pažljivo prati.