JAVNA NABAVA - NAJVAŽNIJI POSTUPCI U 2017. GODINI

Javna nabava - najvažniji postupci u 2017. godini
 1. DIGITALNI MAMOGRAFSKI UREĐAJ S TOMOSINTEZOM I STEREOTAKSIJSKOM BIOPSIJOM
Ministarstvo zdravstva je u 19. listopada 2017. godine s dobavljačem medicinske opreme Finera d.o.o., Zagreb sklopilo Ugovor o javnoj nabavi digitalnih mamografskih uređaja s tomosintezom i stereotaksijskom biopsijom za šest bolnica (KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KBC Rijeka, KBC Split, KBC Osijek, KB Dubrava) u kojima se radi najviše mamografskih pretraga i najsofisticiranija dijagnostika dojke u Republici Hrvatskoj. Vrijednost Ugovora je 8.765.550,00 milijuna kuna (jedinična vrijednost po uređaju iznosi 1.460.925,00 kuna s PDV-om).
Radi se o visokokvalitetnim i sofisticiranim uređajima jednog od najboljih svjetskih proizvođača uređaja s digitalnom tomosintezom na svijetu koji ima velika većina najboljih svjetskih radioloških institucija, a najveći broj znanstvenih radova o digitalnoj tomosintezi u dijagnostici karcinoma dojke objavljen je na temelju istraživanja upravo na takvim  uređajima.
Obzirom na činjenicu da se u RH godišnje otkriva preko 2.600 karcinoma dojke, i u programu nacionalnog mamografskog probira i pri izvođenju dijagnostičkih mamografskih pretraga, smatramo ovu nabavu izuzetno važnom, osobito iz razloga što digitalna tomosinteza omogućuje otkrivanje značajno većeg broja karcinoma u usporedbi s običnim mamografskim uređajima koje su ustanove do sada imale. Time će se proces obrade bolesnika u okviru dnevnih bolnica izrazito osuvremeniti i olakšati te će se omogućiti  kompletna dijagnostika – mamografija, ultrazvuk, biopsija – u kratko vrijeme i bez ikakve potrebe za hospitalizacijom.
 
 1. LINEARNI AKCELERATOR
Dana 29. kolovoza 2017. godine je između Ministarstva zdravstva i tvrtke Eurokontakt d.o.o. sklopljen Ugovor o javnoj nabavi linearnog akceleratora za potrebe KBC-a Osijek. Vrijednost Ugovora iznosi 10.785.448,00 kuna bez PDV-a odnosno 13.481.810,00 kuna s PDV-om.
Linearni akcelerator jedan je od izuzetno važnih uređaja a služi za postoperativnu terapiju zračenjem za onkološke pacijente. U KBC-u Osijek se njime koristi 800 pacijenata, dok je standard ovakvih uređaja 300-400 pacijenata.
 
 1. POSTUPCI POKRENUTI U 2017.
Ministarstvo je u 2017. godini je provelo postupke javne nabave za slijedeće predmete nabave kako slijedi:
-Uređaji  za magnetsku rezonancu 1.5T (7 komada) za KBC Zagreb, KBCSM,  KBC Rijeka, KBC Split, KB Dubrava, OB Varaždin, OB Zadar
Za  postupak javne za nabave za uređaje  za magnetsku rezonancu donijeta je  Odluka o odabiru na iznos od 50.0150.000 kn s PDV-om te se uskoro očekuje  potpisivanje Ugovora i isporuka.
-Nabava Gamma knifea i MR uređaja 1,5 T za KBC Zagreb
Za uređaje  Gamma knifea i MR uređaja 1,5 T planirane vrijednosti 40.000.000 kn s PDV-om predviđeno je javno otvaranje 15.02.2018.                  
 
Važno za naglasiti je kako se nabava gore navedenih medicinskih uređaja financira bespovratnim sredstvima EU u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014­.-2020., Europskog fonda za regionalni razvoj, a  koja su namijenjena za poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama u bolnicama u javnom zdravstvenom sektoru.
 
 1. NABAVA MSCT UREĐAJA ZA OB VIROVITICA
Ministarstvo je sufinanciralo nabavu u iznosu od 3.674.263,00 kn MSCT-a na Odijelu za radiologiju za OB Viroviticu, gdje se svakodnevno izvode zahtjevni pregledi kao što su angiografije, pregledi teško pokretnih i nepokretnih pacijenata, sve češće obrade politraumatiziranih pacijenata kada se pregled mora obaviti u vrlo kratkom vremenu.
 
 1. MEDICINSKA OPREMA ZA KLINIKU ZA DJEČJE BOLESTI, ZAGREB
Obzirom se radi o najranjivijoj skupini našeg društva, a to su djeca, ministarstvo je za Kliniku za dječje bolesti Klaićeva  financiralo nabavu opreme u iznosu od 5.721.894,00 kn u 2017. godini za niže navedene uređaje:
 1. Digitalna RTG dijaskopija,
 2. C-luk  za potrebe RTG snimanja u operacijskoj sali kako bi se smanjilo zračenje malih pacijenata obzirom stari uređaji imaju puno veće zračenje,
 3. Aparat za anesteziju,
 4. Inkubator sa monitorom i respiratorom za prijevremeno rođenu djecu koji su najugroženiji pacijenti,
 5. Uređaj za sekvenciranje kliničkog egzoma koji omogućuje brže i bolje otkrivanje genetičkih poremećaja kod djece koja imaju presudnu ulogu u 15-25% svih smrti u dječjoj dobi,
 6. Uređaj za digitalnu denzitometriju koji pomaže kod dijagnosticiranja niza bolesti i poremećaja dječje dobi.
 
 1. NABAVA 22 RESPIRATORA S MONITORIMA  ZA POTREBE ZDRAVSTVENIH USTANOVA U REPUBLICI HRVATSKOJ
Nakon donošenja Strateškog programa razvoja palijativne skrbi RH 2017.-2020.u kojoj strategiji je i predviđeno osnivanje respiracijskih centara u RH, Ministarstvo zdravstva je ( nakon provedenog postupka javne nabave ) nabavilo 22 respiratora s monitorima u vrijednosti 4.743.750 s PDV-om za niže navedene zdravstvene ustanove kako slijedi:
1. Grupa: Respirator s monitorom za Opću i veteransku bolnicu Knin, 7 komada
2. Grupa: Respirator s monitorom za Opću bolnicu i bolnicu branitelja domovinskog rata
    Ogulin, 3 komada
3. Grupa: Respirator s monitorom za Opću županijsku bolnicu Vinkovci, 3 komada
4. Grupa: Respirator s monitorom za Opću bolnicu Požega, lokacija Pakrac, 3 komada
5. Grupa: Respirator s monitorom za Opću bolnicu Nova Gradiška, 3 komada
6. Grupa: Respirator s monitorom za Opću bolnicu Našice, 3 komada