Dječji centar za translacijsku medicinu jedan od ključnih strateških projekata u okviru korištenja europskih sredstava

Slika /2019 Slike/DSC_5321.jfif

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Banskim dvorima na svečanom potpisivanju ugovora za Veliki projekt "Dječji centar za translacijsku medicinu dječje bolnice Srebrnjak".

Riječ je o jedinom predijatrijskom translacijskom centru u Europi, koji će biti financiran iz EU fondova sa 432 milijuna kuna, a radi se o najvećem infrastrukturnom projektu iz znanosti i zdravstva u regiji. Projekt obuhvaća izgradnju nove zgrade i nabavu istraživačke opreme. 

Ugovor o financiranju projekta europskim novcem iz Operativnog programa Vlade Konkurentnost i kohezija 2014-2020. potpisali su ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU Tomislav Petric. Uz predsjednika Vlade bili su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Predsjednik Vlade Plenković je u svom obraćanju istaknuo da je Veliki projekt "Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak" jedan od ključnih strateških projekata realiziran u okviru provedbe europskih sredstava.

"To je vrlo važna poruka, ovo je jedan od dugotrajno pripremanih projekata, ali u konačnici s rezultatom. Vidjeli ste u prezentaciji kako će izgledati nova zgrada bolnice koja će biti moderno opremljena, generirati 130 radnih mjesta, donijeti bespovratnih 430 milijuna kuna i predstavlja značajnu investiciju u naš zdravstveni sustav", kazao je.

Veliki uspjeh

Zahvaljujem vama, dodao je pritom, koji ste imali ideju otpočetka –  od centra kompetencija ste došli do jedinstvenog dječjeg centra za translacijsku medicinu, gdje ćete povezati i istraživanje i dijagnostiku s onim što rade kliničari.

"Napravit ćete od Hrvatske, u širem smislu ovog dijela Europe, jednu referentnu točku za ovo područje. Na tome vam čestitam i to je jedan veliki uspjeh koji jača i imidž Grada Zagreba u pogledu zdravstvenih usluga", poručio je predsjednik Vlade.

4,5 milijarde kuna za zdravstvo i istraživanje

Kao drugu poruku Plenković je izdvojio da je do sada povučeno i investirano 4,5 milijarde kuna za zdravstvo i istraživanje.

"To je ogroman iznos novaca koji nam donosi članstvo u Europskoj uniji", naglasio je.

Plenković je kazao da je to poruka svim euroskepticima da se zapitaju – odakle bi to Hrvatska sa svojim prihodima u proračun mogla realizirati ovako vrijedne i velike projekte, ako nam to ne bi bila dodatna vrijednost članstva u Europskoj uniji.

"O tome moraju razmisliti svi oni koji dvoje je li članstvo u EU dobro ili nije dobro. Sigurno da je dobro, a ovi projekti su dokazi da je dobro", kazao je Plenković.

S 9 na 70 posto ugovorenih sredstava

Govoreći o trećoj poruci, onoj široj, istaknuo je da je riječ o ukupnoj apsorpciji, podsjetivši da je  u mandatu ove Vlade - s devet posto ugovorenih sredstava u listopadu 2016. godine -  srpnju 2019. godine postignuto to da smo na 70 posto ukupno ugovorenih sredstava iz ovog proračunskog okvira.

"Dakle, 2014. – 2020., a to iznosi 7,5 milijardi eura. Od toga je već isplaćeno različitim krajnjim korisnicima 2,6 milijardi eura. Ta dinamika se ubrzava, osnažili smo naše kapacitete, kvalitetno se pripremamo za pregovore koji su puno važniji od kadrovske politike. Najvažniji pregovori su idućih sedam godina europskog proračuna koji moraju dati u tom drugom sedmogodišnjem razdoblju dodatnu injekciju, u tom trenutku bržoj i sposobnijoj administraciji i brojnim akterima koji će koristiti ta sredstva u Hrvatskoj da dosegnemo ono zadovoljstvo i onaj pogled u nazad pa da vide gdje smo nekad bili, a gdje ćemo biti otprilike potkraj idućeg desetljeća", kazao je premijer Plenković.

Graditi i imidž hrvatskog zdravstva

Spomenuo je primjer razvojnog pomaka kojeg su napravili Poljaci, Česi, Mađari, Slovenci i svi oni koji su ušli u EU 2004. godine.

"Tek tada ćemo s jednim odmakom vidjeti efekte realizacije ovih projekata i na naš gospodarski razvoj, na našu društvenu uključenost i na snažno pojačanu i poboljšanu infrastrukturu, pa i u području istraživanja i u području zdravstva", rekao je.

Predsjednik Vlade zahvalio je iskreno svima koji su, naglasio je, ovome dali puno truda, puno energije, puno ideje i našli jednu izvrsnu nišu u kojoj će se moći graditi i imidž hrvatskog zdravstva.

"A sve u okviru naših širih napora da radimo iskorake kada je riječ o pedijatriji", dodao je.

Na temelju odluke stručnog povjerenstva

U tom je kontekstu izdvojio inicijativu ministra zdravstva Milana Kujundžića o novoj dječjoj bolnici te dodao da Vlada poduzima brojne aktivnosti za zdravstveni sustav.

"Ovdje je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, danas ćete i Vi zajedno s ministrom govoriti prema medijima o našim malim pacijentima koji boluju od spinalne mišićne atrofije. Sada ćemo na temelju odluke stručnog povjerenstva donijeti odluku kojom će se riješiti pitanje koje ove pacijente i njihove roditelje opterećivalo proteklih mjeseci. Nadamo se s rezultatima unaprjeđenja njihovoga zdravstvenog stanja", kazao je Plenković, zahvalivši još jednom svima.

Zaključno, predsjednik Vlade poručio je da se veseli realizaciji ovog projekta u sljedećih 32 mjeseca.      

Zadržavamo mlade znanstvenike u Hrvatskoj 

Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak istaknula je ulogu znanosti. 

"Često puta znanstvenike ne doživljavamo, a onda u trenucima kada su u pitanju naši najdraži, posebno djeca, okrećemo se znanosti i znanstvenicima. Sigurna sam da će nova oprema u centru osigurati bolje liječenje naše djece i brži transfer znanja iz znanstvenog laboratorija do bolničkog kreveta", kazala je ministrica.

Naglasila je da je riječ o trenutno najvećem strateškom projektu u našoj znanosti. U tom smislu istaknula je važnim povećanje sredstava za znanost, podsjetivši da je Hrvatska na europskom dnu po ulaganjima iz BDP-a u znanost i znanstvena istraživanja.

"Ovaj i slični projekti pridonose da podižemo ne samo ulaganje u znanost nego da zadržavamo i mlade znanstvenike u Hrvatskoj", poručila je Divjak.

Projekt vrijedan 432 milijuna kuna 

Projekt izgradnje Dječjeg centra kompetencije u translacijskoj medicini (CCTM) predstavila je zamjenica ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Mirjana Turkalj.

U svom izlaganju govorila je o preduvjetima koje je bilo potrebno ispuniti za realizaciju ovog velikog projekta. Pojasnila je da translacijska medicina na jednom mjestu podrazumijeva vrlo blisku suradnju bazičnih i kliničkih istraživača.

"Sve što kroz takvu suradnju rodi novom idejom traži da se pronađe što kraći put implementacije u kliničku praksu tako da se bolesnicima što prije ponudi konkretno rješenje, odnosno poboljšanje njihovog zdravstvenog statusa", kazala je Turkalj.

Istaknula je značaj obrazovanja kako bi se mlade ljude u našoj zemlji pripremilo za nove tehnologije, rekavši da je važno dati im mogućnost da oni sami razvijaju nove opcije u liječenju i dijagnostici u suvremenoj medicini.

"Umrežiti se s vrhunskim znanstvenicima i institucijama je nešto na čemu trenutno radimo i dalje ćemo nastaviti raditi s ciljem da se iz Hrvatske zaustavi odljev mozgova", naglasila je Turkalj.

Na kraju, zahvalila je svima koji su pridonijeli realizaciji ovog projekta. "Držala nas je naša vizija i motivacija, a sve kako bismo djeci sutra ponudili bolje liječenje", zaključila je Turkalj.

Koristi neće imati samo Hrvatska već i regija

Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo također je zahvalio svima koji su pomogli da se dođe do ovog projekta, istaknuvši da od novog centra za translacijsku medicinu koristi neće imati samo Hrvatska već i regija, jer će znanje ljudi koji će tamo raditi biti izvozni proizvod.

Naglasio je i da će stručnjaci, profesionalci i svi drugi koji će dolaziti u Dječju bolnicu Srebrnjak imati mogućnost raditi na najnovijom tehnologijama.

"Centar će biti inkubator za sve one koji imaju ideju, kompetencije, inovaciju i strategiju za nešto novo. Svi mogu doći raditi kod nas", poručio je Nogalo, dodavši kako će se tamo zaposliti mnogi mladi kreativni ljudi, a s nekima koji su otišli u Europu pregovara se da se vrate.

Ravnatelj Nogalo istaknuo je veliki doprinos Vlade realizaciji projekta, koji je u jednom trenutku čak bio zaustavljen, rekavši da je Vlada procedure koje su razvijane u proteklih deset godina odradila u godinu i pol dana.

Najavio je da se za mjesec i pol dana kreće s raspisivanjem potrebnih natječaja, kako bi izgradnja počela iduće godine.

I u znanosti i u zdravstvu dosad najveći projekt

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU Tomislav Petric je ističući važnost ovog projekta te čestitavši projektnom timu, naglasio da je ovo i u znanosti i u zdravstvu dosad najveći projekt.

"Mi kao središnja agencija, sa svim svojim kapacitetima ćemo kao i do sada ćemo biti na usluzi. Nadam se da ćemo u ova 32 mjeseca u jednom mirnom i partnerskom duhu završiti ovaj projekt te ga svi zajedno otvoriti", kazao je.

Izvor: Vlada / Hina

Stranica