Europski tjedan borbe protiv raka

Slika /2020 Slike/92373739_2906884176060405_4258968834335047680_o.png

25.-31. svibnja 2020.U ovom tjednu obilježavamo Europski tjedan borbe protiv raka, koju jednom godišnje provodi Savez europskih liga protiv raka (engl. ECL – Association of European Cancer Leagues).

Cilj navedene kampanje je podignuti razinu osviještenosti o sprečavanju raka, dostupnosti liječenja i podršci osobama koje boluju ili su preboljele rak.

Hrvatska liga protiv raka kao partner Europske lige protiv raka, a time i Hrvatska, pridružuju se ovogodišnjem obilježavanju Europskog tjedna protiv raka pod sloganom „Dekodirajmo rak“.

Tijekom tjedna obilježavanja želi se odaslati poruka o tome koliko je važna prevencija raka i poštivanje Europskog kodeksa raka koji kroz 12 životno važnih točaka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti (kodeks niže u tekstu). Europski kodeks protiv raka osmišljen je radi informiranja javnosti o mjerama koje se mogu poduzeti za smanjenje rizika od nastanka raka.

Rak je globalni javnozdravstveni problem s kojim se potrebno suočiti na svim razinama. U Europskoj uniji godišnje 3,5 milijuna ljudi oboli od raka, dok ih umre oko 1,3 milijuna. Na temelju sadašnjih podataka, procjenjuje se da će se 40 posto Europljana u jednom trenutku svog života suočiti s nekom od dijagnoza raka.

U Hrvatskoj je 2018. godine rak prouzročio 27 posto svih smrti, što ga postavlja na drugo mjesto među najčešćim uzročnicima smrti, odmah nakon srčano-žilnih bolesti. Kod osoba mlađih od 65 godina rak je najčešći uzrok smrti te uzrokuje preko 40 posto svih smrti u toj dobi.

Koliko god ovi podaci zvučali zastrašujuće, dobra je vijest da se čak 40 posto slučajeva oboljenja od raka u biti može spriječiti! Za pojavu raka odgovorni su brojni uzročnici, odnosno rizični čimbenici, od genetskog nasljeđa i utjecaja okoliša pa sve do životnog stila i zaraznih uzročnika. Upravo je izbjegavanje, odnosno smanjenje poznatih rizičnih čimbenika nastanka raka, uz življenje zdravim načinom života, ključno za smanjenje rizika za obolijevanje svakog pojedinca. To je ključ prevencije! Prevencija je najjednostavniji i najisplativiji način smanjenja pobola i smrtnosti od raka u Europi (ali i u svijetu) te ujedno i najbolja nadopuna ostalim aspektima onkološke skrbi kao što su dijagnostika, liječenje i skrb o oboljelima.

Povodom ovogodišnjeg Europskog tjedna borbe protiv raka, svaki dan u tjednu posvećen je jednoj temi onkološke skrbi.

Tako je ponedjeljak, 25. svibnja, rezerviran za teme primarne prevencije poput prehrane, alkohola, cijepljenja, UV zračenja i vanjskih zagađivača. 

Utorak, 26. svibnja, posvećen je neizmjerno važnoj temi ranog otkrivanja, s naglaskom na programe probira i njihovu kvalitetu.

Istraživanja o raku, točnije zalaganje za zajedničku regulativu kliničkih ispitivanja, tema je kojoj se dodatna pažnja posvećuje u srijedu, 27. svibnja.

Pristup tretmanu, kao tema koja je još prilično nepoznata široj i nestručnoj javnosti, rezervirana je za četvrtak, 28. svibnja. Poseban naglasak ECL nastoji staviti na tzv. orphan drugs, skupe lijekove za rijetke bolesti čiji razvoj treba biti adekvatno reguliran i koji bi morali biti dostupniji, ali i na problem nestašice lijekova, važnost procjene zdravstvenih tehnologija te osiguravanje mjerenja čvrstih ishoda kako bi se jasno procijenila djelotvornost lijeka u stvarnim uvjetima.

Petak, 29. svibnja, posvećen je psihosocijalnoj podršci onkološkim bolesnicima i njihovim bližnjima. Ovo iznimno važno pitanje odnosi se na osiguranje najbolje moguće kvalitete života tijekom i nakon liječenja, ali i na osiguranje financijske sigurnosti bolesnika.

U subotu, 30. svibnja, naglasak se stavlja na registre za rak, odnosno na važnost njihove standardizacije i povećanja kvalitete podataka, kao i na digitalizaciju u zdravstvenom sustavu.

Europski tjedan borbe protiv raka završava u nedjelju, 31. svibnja, kada obilježavamo i Svjetski dan nepušenja. Ove godine pozornost se nastoji skrenuti na nužnost ograničavanja, odnosno zabrane aromatiziranja duhanskih i novih nikotinskih proizvoda koji posebno privlače mlade ljude na početak pušenja.

Za više detalja o ovogodišnjim aktivnostima unutar Europskog tjedna borbe protiv raka kliknite ovdje.
 

Preuzeto: hlpr.hr
 
Europski kodeks protiv raka

1. Nemojte pušiti. Ne uživajte duhanske proizvode.

2. Nemojte dopustiti pušenje u svojem domu. Poduprite politiku nepušenja na radnom mjestu.

3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

4. Budite tjelesno aktivni u svakodnevnom životu. Ograničite vrijeme koje provodite sjedeći.

5. Hranite se zdravo:
  • Jedite što više integralnih žitarica, mahunarki, povrća i voća.
  • Ograničite unos visokokalorične hrane (hrane bogate šećerom ili masnoćama) i izbjegavajte zaslađena pića.
  • Izbjegavajte suhomesnate proizvode; ograničite unos crvenog mesa i hrane s velikim sadržajem soli.

6. Ako konzumirate alkohol bilo koje vrste, budite umjereni. Nekonzumiranjem alkohola smanjuje se rizik od raka.

7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, osobito djece. Upotrebljavajte zaštitu od sunca. Ne sunčajte se u solarijima.

8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu kako biste se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak.

9. Saznajte jeste li u svojem domu izloženi zračenju od prirodno visokih razina radona. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona.

10. Za žene:
  • Dojenjem majka smanjuje svoj rizik nastanka raka. Ako možete, dojite svoje dijete.
  • Hormonskom nadomjesnom terapijom povećava se rizik od određenih vrsta raka. Ograničite trajanje hormonske nadomjesne terapije.

11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja protiv:
  • hepatitisa B (za novorođenčad)
  • humanog papiloma virusa (HPV) (za djevojčice).

12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka:
  • debelog crijeva (muškarci i žene)
  • dojke (žene)
  • vrata maternice (žene).
 
 
Preuzeto: HRLigaProtivRaka 

 

Izvor: hlpr.hr (Hrvatska liga protiv raka) , iarc.fr (Internationl Agency for Research on Cancer) i hzjz.hr (HZJZ-Hrvatski zavod za javno zdravstvo)



Pisane vijesti