HEMS: Teče rok žalbe, ne možemo iznositi detalje o hitnim helikopterima

ZAGREB, 10. kolovoza 2015. -  S obzirom na veliki interes medija za nabavu usluga helikopterske medicinske pomoći, Ministarstvo zdravlja obavještava kako do  14. kolovoza teče rok za žalbu na međunarodni natječaj te se do tada ne mogu iznositi tehnički detalje ni detalji cijene leta o kojima se špekulira u medijima.

Trenutačno teče rok mirovanja od 15 dana i žalbeni rok od 10 dana, nakon što je početkom kolovoza objavljeno da je na javnom natječaju Ministarstva zdravlja odabrana zajednička ponuda talijanskih tvrtki EliFriulia i Air Green, koja će za devet milijuna kuna tijekom četiri mjeseca osigurati helikoptere i letačko osoblje, hangare i servisnu službu za uspostavu helikopterske hitne medicinske pomoći za cijelo područje hrvatske obale. U slučaju da ne bude prepreka, pilot-projekt bi mogao započeti već krajem kolovoza, odnosno početkom rujna i Ministarstvo će tada predstaviti projekt i upoznati javnost sa svim detaljima.

Inače, do sad su za hitan prijevoz korišteni helikopteri MORH-a, a imali su oko 500 intervencija godišnje. Njihov angažman godišnje je stajao državni proračun od 8 do 10 milijuna eura, s tim da cijena sata leta vojnog helikoptera iznosi 52.825 kuna dok će cijena malih namjenskih helikoptera biti nekoliko puta jeftinija.

„Još jednom naglašavamo kako korištenje vojnih helikoptera koji se koriste za odgođeni transport, što je sada slučaj, nije isto što i Hitna helikopterska medicinska služba, kao i da je njihovo korištenje povezano sa značajno većim troškovima održavanja i goriva, ujedno neadekvatnih teških i velikih transportnih helikoptera, te smo zato potaknuli ubrzanu pripremu planiranog projekta. Projekt će nam omogućiti da brže zbrinjavamo, u okviru 'zlatnog sata' brojne unesrećene u prometu, ali i hitne pacijente s npr. srčanim ili moždanim udarom, što dosada nije bilo moguće", naglasio je pomoćnik ministra dr. Miljenko Bura, inače voditelj ovog projekta.



Pisane vijesti | Projekti i programi