Lijekovi za hepatitis C i karcinom prostate na Osnovnoj listi lijekova HZZO-a

Zagreb, 30. srpnja 2015. - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izdao je danas drugo dopunjeno izdanje brošure  „Vodič za samopomoć, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove“. Vodič je HZZO izradio u suradnji s Ministarstvom zdravlja, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, Hrvatskim farmaceutskim društvom, Koalicijom udruga u zdravstvu, Hrvatskom udrugom za prava pacijenata i udrugom „Europa Donna Hrvatska“, s ciljem edukacije i informiranja građana o listi bezreceptnih lijekova u Republici Hrvatskoj, o njihovoj primjeni, o tome što podrazumijeva samopomoć, kako razlikovati i prepoznati akutna i hitna stanja te uputstvo za provođenje kardiopulmonalne reanimacije.

Vodič_za_samopomoć, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove
 

 Za liječenje karcinoma prostate u Osnovnu listu lijekova stavljena su 3 nova lijeka: kabazitaksel, enzalutamid i abirateron koji će značajno doprinijeti uspjehu liječenja, poboljšanju kvalitete života bolesnika i produženju života.

Procijenjena potrebna sredstva za liječenje osiguranika s ovih 6 novouvrštenih lijekova iznose oko 70 milijuna kuna godišnje. 

 Dodatnih milijun kuna Klinici za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“

Klinici za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“ HZZO će plaćati dodatna sredstva od 1 milijun kuna mjesečno za provođenje posebnih postupaka u liječenju bolesnika oboljelih HIV-a kao i najsloženijih oblika zaraznih bolesti s područja cijele Republike Hrvatske te obvezu osiguranja pripravnosti u slučaju opasnosti od epidemije u Republici Hrvatskoj i susjednim zemljama.
 

Klinici za dječje bolesti milijun kuna mjesečno dodatna sredstva

Klinici za dječje bolesti  HZZO će plaćati dodatna sredstva od 1 milijun kuna mjesečno za provođenje posebnih postupaka kao i najsloženijih dijagnostičkih i terapijskih postupaka u liječenju djece iz cijele Republike Hrvatske te za poboljšanje uvjeta smještaja i hospitalizacije bolesnika kao i smještaja roditelja za vrijeme bolničkog liječenja djece na području sjedišta Ustanove i na lokaciji Zavoda za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju koji se nalazi u prostorima Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“.

Dodatnih 85 milijuna kuna bolnicama koje dobro rade

 U skladu s ugovorom između bolničkih zdravstvenih ustanova i HZZO-a provedeno je usklađenje na nivou regija, a prema ostvarenom izvršenju zdravstvenih ustanova. Na temelju usklađenja ustanovama će biti plaćena sva izvršenja iznad utvrđenog maksimalnog iznosa sredstava (limita) i to u ukupnom iznosu od 85 milijuna kuna od čega je do danas uplaćeno 52 milijuna kuna. Time su bolnice koje su dobro radile ostvarile dodatna sredstava što će zasigurno potaknuti bolnice da izvršavaju zdravstvenu zaštitu u što većem obimu i time je učine dostupnijom pacijentima, te da stalno rade na skraćenju lista čekanja.

 Riječ je o bolnicama: KBC Rijeka, KBC Split, Klinika za ortopediju Lovran, OB Pula, OB Varaždin, OB Zadar, OB Bjelovar, OB Čakovec, OB Koprivnica, OB Požega, OB Sisak, OB Virovitica, OB Zabok i bolnica hrvatskih veterana, OB Našice, Klinika Magdalena, Lječilište Bizovačke toplice, Lječilište Topusko, Specijalna bolnica Biokovka, Specijalna bolnica Daruvarske toplice, Specijalna bolnica Lipik, Specijalna bolnica Naftalan, Specijalna bolnica Stubičke toplice, Specijalna bolnica Thalassotherapia Crikvenica, Dječja bolnica Srebrnjak, Specijalna bolnica Duga Resa, Specijalna bolnica Goljak, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, Ustanova za palijativnu zdravstvenu skrb-hospicij, Psihijatrijska bolnica Popovača, Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan, Psihijatrijska bolnica Ugljan.

 
Poziv domovima zdravlja i ordinacijama primarne zdravstvene zaštite da iskažu interes za opremanjem ordinacija sredstvima iz EU fondova

HZZO poziva domove zdravlja i koncesionarske ordinacije primarne zdravstvene zaštite da iskažu interes za dobivanje novčanih sredstva u svrhu opremanja ordinacija iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.
 Za novčana sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj ima pravo konkurirati ukupno 15 županija iz I. i II. skupine županija po indeksu razvijenosti, odnosno koncesionarske ordinacije iz navedenog područja i 36 Domova zdravlja.

Uz domove zdravlja u navedenim županijama, ulaganja su moguća i na otocima, izvan 15 predviđenih županija. Prijave za iskazivanje interesa su moguće putem Web aplikacije na web stranicama HZZO-a i Ministarstva zdravlja do 17. kolovoza i nisu obvezujuće.
 Prijava za iskazivanje interesa je smjernica HZZO-u za raspisivanje natječaja za nabavu opremu koji će se provesti putem objedinjene javne nabave. 

Minimalni bespovratni iznosi za koncesionare iznose 40 000 kuna, a maksimalni 450 000 kuna, a za domove zdravlja minimalni bespovratni iznosi su 500 000 kuna, te maksimalni 4 milijuna kuna.

 Web aplikaciji se pristupa izravno putem web stranica HZZO- a uz pomoć pametne kartice istim načinom identifikacije korisnika poput one prilikom pristupa CEZIH portalu. Korištenje aplikacije vrlo je jednostavno. Svi ugovorni subjekti biti će obaviješteni i službeno,  putem svojih Gx aplikacija ovisno o županijskoj pripadnosti.

Vlastito sufinanciranje iz EU fonda iznosit 15% ukupnih sredstava. Oprema se nabavlja isključivo putem objedinjene javne nabave što isključuje osobnu provedbu nabave uz mogućnost predujma do 30% sredstava te slijedeće tranše financiranja po ispostavljenim ili realiziranim računima. 

Natječaj će biti trajno otvoren uz uvjete Natječajne dokumentacije, a njegova objava očekuje se u drugoj polovini kolovoza na Web portalima Ministarstva zdravlja i HZZO.

 Koncesionarima će biti omogućeno ulagati u opremu, a domovima zdravlja će biti omogućeno ulagati i u manje infrastrukturne zahvate što je obuhvaćeno predviđenim minimalnim i maksimalnim iznosom.



Pisane vijesti | Obavijesti