Ministar obišao laboratorij za medicinski pomognutu oplodnju

Slika /slike/ministar_obisao_laboratorij_za_medicinski_pomognutu_oplodnju_articleimage.jpg

Zagreb, 5. studenoga 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga obišao je novi laboratorij za medicinski pomognutu oplodnju u Zavodu za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porode Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

„Zahvaljujući postupcima izvantjelesne oplodnje, u Hrvatskoj je rođeno oko 20 tisuća djece. Riječ je o gradu veličine Koprivnice, a Hrvatska je sretna što danas ima te ljude. To su naši građani, naša djeca, naši prijatelji i kolege“, rekao je ministar Varga.

Uređenje i opremanje laboratorija stajalo je 1,5 milijuna kuna, a sredstva je osiguralo Ministarstvo zdravlja.

„Liječnici koji rade u Zavodu za humanu reprodukciju, kao i pacijentice i pacijenti, zaslužuju ovaj novi laboratorij“, rekao je ministar Varga te naglasio kako je ulaganje u Zavod svojevrsno jamstvo rađanja novih generacija i veselja roditeljstva za one naše sugrađanke i sugrađane koji postaju roditelji zahvaljujući medicinskoj pomoći. Vrpcu su prilikom otvaranja zajednički presjekli najmlađi medicinski tehničar Matej Bertoš i najmlađa specijalizantica Klinike Petrana Beljan.

Sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb prof. Hrvoje Vrčić naglasio je važnost kontinuiranog rada na liječenju neplodnosti, u čemu ovaj Zavod već desetljećima bilježi iznimne rezultate. Zavod za humanu reprodukciju je i referentni centar Ministarstva zdravlja iz područja ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije, a ulaganje u razvoj izvantjelesne oplodnje i poboljšanje uvjeta razvoja znanosti humane reprodukcije dugoročan je projekt na kojem treba nastaviti raditi. 

Predsjednica Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju prof. Dinka Pavičić-Baldani rekla je kako danas u Hrvatskoj imamo više od 60 ginekologa i kliničkih embriologa s hrvatskim i europskim licencama za rad iz područja humane reprodukcije, a u ovom se Zavodu odgajaju subspecijalisti iz naše zemlje, ali i inozemstva.

Zavod za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb je dio Znanstvenog centra izvrsnosti za reproduktivnu medicinu, što je dokaz iznad prosječne znanstvene kvalitete u području biomedicine i zdravstva, a djelatnici Zavoda objavili su preko tisuću znanstvenih radova, organizirali preko stotinu kongresa i znanstvenih simpozija.



Pisane vijesti | Investicije