Potpisivanje Sporazuma o izgradnji Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra

Slika /slike/potpisivanje sporazuma.JPG

Gornja Bistra, 4. studeni 2015. - U prostoru dvorca Oršić, Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, 4. studenoga 2015. godine g. Renato Mittermayer, ravnatelj Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, g. Darko Sever - Šeni, zamjenik načelnika Općine Bistra, g. Rudolf Vujević, zamjenik župana Zagrebačke županije, prim. Siniša Varga, dr. med. dent., ministar zdravlja i prof. Berislav Šipuš, ministar kulture potpisali su Sporazum o izgradnji Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra.

Dvorac Oršić u kojem je sada smještena dječja bolnica krajnje je neadekvatan bolnički prostor, a čak i uslijed temeljite rekonstrukcije ne bi udovoljio potrebnim bolničkim standardima. Stoga je zaključeno da je nova zgrada bolnice daleko primjerenije rješenje, a u realizaciju tog projekta uključeni su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija, Općina Donja Bistra i sama Specijalna bolnica.

Ovim Sporazumom Ministarstvo kulture preuzima obvezu u suradnji s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom osigurati zemljišnu parcelu podobnu za izgradnju nove zgrade bolnice. Zagrebačka županija i Općina Bistra obvezni su uskladiti prostornu-plansku dokumentaciju u svrhu provedbe projekta, dok su Zagrebačka županija i Bolnica obvezane poduzeti radnje radi pripreme i izrade projektne dokumentacije za izgradnju nove zgrade bolnice te za isto osigurati sredstva. Ministarstvo zdravlja preuzima obvezu osigurati sredstava za izgradnju nove zgrade Bolnice te obvezu kandidirati projekt izgradnje nove zgrade Bolnice na Europske fondove te organizirati izgradnju bolnice.

U Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra trenutno je 108 djece. Bolnica je dosad imala veliko iskustvo s radom volontera, posebice iz Italije, no sve je više i mladih ljudi iz Hrvatske koji se prijavljuju bolnici za volontiranje. Stoga se planira i prenamjena dvorca Oršić u europski volonterski centar što će dodatno značajno doprinijeti i kvaliteti brige za djecu u bolnici. 



Pisane vijesti | Investicije