Ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić posjetio Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije

Slika arhiva/images/novosti/novosti/ministar_zdravlja_prof_rajko_ostojic_posjetio_zavod_za_hitnu_medicinu_varazdinske_zupanije/75855-1-cro-HR/ministar_zdravlja_prof_rajko_ostojic_posjetio_zavod_za_hitnu_medicinu_varazdinske_zupanije.jpg

VARAŽDIN, 12. prosinac 2012.Ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić otvorio je 1. Regionalni sastanak zavoda za hitnu medicinu koji je u Varaždinu okupio ravnatelje, medicinske voditelje, pravnike  i zdravstvene djelatnike Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije.

- Od trenutka poziva pa do dolaska hitne pomoći na mjesto poziva je u prosjeku prođe 11 minuta, dok je nekoliko mjeseci prije trebalo 15 minuta, a nekoliko godina prije vjerojatno više od 20 minuta. Organizacijom i svime što je država uložila, ne samo u opremu, sanitetska vozila, već i ljude, ostvaren je značajan napredak - istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić te dodao kako od trenutka preuzimanja pacijenta, pa do dolaska u bolnicu, ovisno o kojoj od 4 ispostave se radi, prođe od 12 do 18 minuta.

Uvjerivši se u funkcionalnost mreže hitne medicinske službe u Varaždinskoj županiji, ministar zdravlja istaknuo je potrebu daljnje regionalne suradnje kako bi se pacijentima pružila što kvalitetnija hitna medicinska usluga. Uz brze reakcije, drugi indikator kvalitete je postotak uspješnih reanimacija koji sada iznosi oko 25 posto, što je postignuto također ulaganjem u ljude - doktore, vozače i medicinske tehničare, rekao je ministar Ostojić te podsjetio kako je Ministarstvo zdravlja ove godine Varaždinskoj županiji doniralo pet novih vozila hitne medicinske pomoći.

Na radnom sastanku se raspravljalo i o nabavi sanitetskih vozila za ekipe hitne pomoći s pogonom na 4 kotača, uvođenju radiokomunikacija te instalaciji kontrol deska, interfonskih uređaja i video nadzora kako bi dispečer mogao koordinirati i upućivati pacijente ili ekipe hitne medicinske pomoći.



Pisane vijesti