Pušten u rad novi linearni akcelerator u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice

BEOGRAD, 15. srpnja 2013. – Hrvatski ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić sa suradnicima boravio je danas u Beogradu u povodu dviju transplantacija jetre, koje su u Kliničkom centru Srbija zajedno izveli hrvatski i srpski liječnici.

Ministar je poželio liječnicima da imaju što manje posla te upozorio na važnost prevencije malignih bolesti jer, naglasio je, dio malignih bolesti prevencijom i redovitim pregledima može se otkriti na vrijeme i izliječiti.

Linearni akcelerator s održavanjem, servisiranjem i uređenjem prostora stoji 30 milijuna kuna, od čega je Klinika za tumore financirala uređenje prostora i tzv. „bunkera“ za LA s 1,5 milijuna kuna dok preostali iznos od 28,5 milijuna plaća Ministarstvo zdravlja.

Ugovoreno je šestogodišnje održavanja o trošku isporučitelja zbog čega u Klinici očekuju brži odziv na popravak kvarova i stvaranje zalihe naknadnih dijelova u sjedištu isporučitelja u Zagrebu što do sada nije bio slučaj pa su dosad nepredvidivi kvarovi neodržavanih uređaja stvarali veliku pomutnju i svojim trajanjem dovodili do neprihvatljivo dugog vremena čekanja na početak liječenja.

Uz akcelerator je isporučena suvremena informatička oprema za planiranje zračenja zbog čega se vrijeme potrebno za izračun parametara zračenja skraćuje s 30 na samo 5 minuta. Time osoblje na odjelu medicinske fizike dobiva slobodno vrijeme za dodatne postupke i postaje bitno produktivnije.

Obnovljen je i set opreme za dozimetriju zbog čega će se moći na svim, pa i postojećim starijim uređajima svakodnevno obavljati fizikalna mjerenja, što se dosad, zbog složenosti i trajanja, obavljalo samo periodički. Radi se o najsuvremenijoj tehnici, još nedostupnoj u hrvatskim centrima s kojom će se značajno ubrzati i unaprijediti nadzor kvalitete i omogućiti uvid u stvarno provedeno liječenje.
 

Pisane vijesti