Obilježen Europski dan darivanja i presađivanja organa

Zagreb, 12. listopada 2015. - Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske obilježilo je Europski dan darivanja organa (EDD).

 

Na inicijativu Vijeća Europe, proslava Europskog dana darivanja organa organizira se svake godine u jednoj od europskih zemalja (ove godine  zemlja domaćin je Portugal), a obilježavanje tog dana događa se  paralelno u nizu europskih  zemalja među kojima je i Hrvatska.

U okviru obilježavanja EDD-a organizirana je proslava u Školi narodnoga zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na kojoj je održana tiskovna konferencija i stručno predavanje. Ministar Varga pozdravio je uzvanike i još jednom ukazao na izuzetne rezultate Hrvatske transplantacijske medicine.

Prema stopama darivatelja i transplantacija organa Hrvatska je danas najuspješnija članica Eurotransplanta i članica s najkraćim vremenom čekanja na presađivanje. Ukupan broj darivatelja povećan je za 23% u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Zahvaljujući plemenitoj odluci o darivanju organa 144 darivatelja u 2014. godini, novi život na dar dobile su 354 osobe. U Hrvatskoj je lista čekanja smanjena za 37% u posljednjih pet godina, a hrvatski pacijenti najkraće u EU-u čekaju na transplantaciju. Transplantacija srca čeka se 70 dana, jetara oko 16, a na presađivanje bubrega čeka se oko dvije godine. Ukupan broj transplantiranih organa dvostruko je veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Ministar je također najavio formiranje Nacionalnih timova za eksplantaciju tkiva koji će biti odgovorni za prikupljanje tkiva u okviru nacionalnog transplantacijskog programa, s ciljem osiguranja optimalne dostupnosti tkiva za presađivanje. Prisutne je potom pozdravila Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica, te zahvalila svim darivateljima i njihovim obiteljima na plemenitoj odluci, ističući važnost darivanja organa kao i potrebu za konstantnim unapređenjem postojećih i kreiranjem novih eksplantacijsko- transplantacijskih modela.

 

Ministar Varga uručio priznanje za iznimni doprinos i suradnju u okviru Regionalnog centra Zdravstvene Mreže Jugoistočne Europe za razvoj programa darivanja organa i transplantacijske medicine (RHDC Croatia),njegov profesionalni angažman te neprocjenjiv doprinos transplantacijskoj medicini. Profesor Francis L. Delmonico održao je predavanje na temu „Current challenges in organ donation and transplantation“ i dao pregled o rezultatima transplantacijskog programa diljem svijeta, te poziciji Hrvatske unutar njih.

Na kraju su svi prisutni pozvani na zajedničko druženje uz torte koju je priredila slavna slastičarka Petra Jelinić te ih posvetila svim primateljima organa koji slave svoj “drugi rođendan”.



Pisane vijesti