Ministar zdravstva Beroš: Još dva slučaja zaraze koronavirusom

Slika /2020 Slike/Hina slika Beroš.jpg

Zagreb, 28. veljače 2020. - Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u petak još dva nova slučaja zaraze koronavirusom, što znači da ih je u Hrvatskoj ukupno pet, a novi oboljeli su osobe bliske onima dosad zaraženim.

"Jedan novooboljeli je kontakt prvog zaraženog iz Zagreba i hospitaliziran je u Klinici za zarazne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević9, a drugi je kontakt zaraženog iz Rijeke i nalazi se u bolnici u Rijeci. Riječ je o blagim simptomima", kazao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Svi novozaraženi su otprije bili u bolnici u karanteni

Ministar zdravstva pojasnio je da ako kontakt s oboljelim nije intenzivan, vjerojatnost zaraze je manja. Kontakti primarno oboljelih su pod nadzorom.

"Oba nova slučaja bliski su kontakti primarno zaraženih, što pokazuje da je za prijenos zaraze ipak potreban neki bliskiji kontakt. Svi novozaraženi su otprije bili u bolnici u karanteni, tako da se radi o osobama koje su se zarazile kontaktom s prvozaraženima i nije riječ o nekim novim vanjskim slučajevima zaraze. To su kontakti prvo i treće zaraženog", pojasnila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

"To su sada kućne infekcije, što nas navodi na to da treba češći kontakt unutar obitelji da bi se infekcija prenijela. Svo troje bolesnika su dobro, s vrlo blagim simptomima. Nema ništa zabrinjavajuće i vjerujemo da će oni uskoro biti pušteni kući", rekla je Markotić.

Ustvrdila je kako se dobrom odlukom pokazalo to što je Hrvatska, za razliku od Italije koja je hospitalizirala samo teško oboljele, krenula opreznijim putem pa su pod nadzor stavljeni svi kontakti zaraženih.

"Virus se ponaša kao obiteljski virus. Osam je uzoraka u obradi u cijeloj Hrvatskoj", istaknula je Markotić i dodala kako nije neobično da postoji prijenos u užoj obitelji.

Capak: Imamo vrlo dobru epidemiološku situaciju

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ocijenio je da Hrvatska ima vrlo dobru epidemiološku situaciju.

"Da nismo hospitalizirali te osobe imali bi dodatni rizik da obole neke druge osobe koje su s njima bile u kontatku. To je potvrda da te mjere moramo provoditi i dalje", poručio je Capak.

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite na pitanje treba li dezinficirati sredstva javnog prijevoza ističu da za to zasad nema potrebe i da će se to napraviti jedino ako se utvrdi da je netko od zaraženih boravio u tim prostorima, što zasad nije slučaj.

Na pitanje novinara postoji li opasnost za domaće životinje i kućne ljubimce, pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić rekao je kako domaće životinje i kućni ljubimci ne obolijevaju od koronavirusa i nisu prijenosnici bolesti.

"U Europi nema znanstvenih dokaza koje bi upućivale na prijenos virusa s ljudi na životinje i obratno. Ako se bude bilo što mijenjalo, objavit ćemo", naglasio je.

Izvor: HINA

Pisane vijesti