Zamjenik ministra prim. Marijan Cesarik sudjeluje na 59. redovnom zasjedanju Opće konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju

Slika /slike/MarijanCesarik_15.9.2015..jpg

Beč, 15. rujna 2015. - Zamjenik ministra prim. mr. sc. Marijan Cesarik kao voditelj izaslanstva Republike Hrvatske sudjeluje na 59. redovnom zasjedanju Opće konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja se održava u Beču od 14. do 18. rujna.

Kao najviše upravljačko tijelo za donošenje odluka Agencije, Opća konferencija okuplja visoko pozicionirane službenike i predstavnike država članica, država nečlanica, međunarodnih i regionalnih organizacija kako bi se razmotrile i donijele odluke o ključnim strateškim ciljevima i načinu rada Agencije, njezinim prioritetima i proračunu.

Raspravlja se o brojnim temama iz djelokruga rada Agencije, poput razvoja nuklearnih tehnologija, zaštite od zračenja, aktivnosti tehničke suradnje, daljnjeg razvoja programa Agencije u području nuklearne sigurnosti te primjene nuklearne znanosti i tehnologije.

U svojoj izjavi prim. Cesarik iskazao je zahvalnost generalnom direktoru Agencije Yukiyu Amanu koji je u svibnju ove godine boravio u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, kada se susreo s ministrom zdravlja prim. Vargom. Tom prigodom najvažnije teme razgovora bile su jačanje zdravstvenog sustava za dijagnozu i liječenje tumorskih stanica korištenjem nuklearne tehnologije, nadzor vinskih mušica te uspostava centra za radioaktivni otpad.

Prim. Cesarik istaknuo je kako je Hrvatska, kao država potpisnica najvažnijih međunarodnih ugovora i konvencija koje se odnose na atomsku energiju i nuklearnu sigurnost, u potpunosti voljna i odlučna provoditi njihove odredbe te kako veliku pažnju posvećuje međunarodnoj suradnji u području nuklearne sigurnosti. U tom je kontekstu naglasio važnost nove Nacionalne strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koju je Hrvatski sabor usvojio u listopadu 2014. godine. Također, Hrvatska posebno cijeni napore Agencije u području miroljubivog korištenja nuklearne tehnologije, istaknuo je prim. Cesarik.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je međunarodna organizacija Ujedinjenih naroda čiji glavni cilj je korištenje atomske energije u miroljubive svrhe. IAEA ima 164 države članice, a Republika Hrvatska je članica IAEA od 1993. godine.



Pisane vijesti | Međunarodne aktivnosti