OB Karlovac investirala 5 milijuna kuna u novu opremu

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/ob_karlovac_investirala_5_milijuna_kuna_u_novu_opremu/119490-1-cro-HR/ob_karlovac_investirala_5_milijuna_kuna_u_novu_opremu.jpg
  • Slika

VUKOVAR, 17. srpnja 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga otkrio je novu ploču vukovarske bolnice s nazivom 'Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana'.
 

Suvremenim uređajima opremljeni su odjeli za fizikalnu medicinu, urologiju, pedijatriju, oftalmologiju te radiologiju, a nabavka vrijedne opreme olakšat će liječenje pacijentima koji su dosad na pojedine preglede morali putovati u udaljene zdravstvene, uglavnom zagrebačke, ustanove.
Ministar zdravlja Siniša Varga je rekao kako su nove investicije bitne jer se njima podiže kvaliteta zdravstvene zaštite. „Ulaganja moraju biti kontinuirana kako bismo pacijentima osigurali što kvalitetnije preglede. Posebno me veseli što dobar dio novih uređaja predstavljaju uređaji kojih dosad nije bilo u bolnici, a očito za njima postoji potreba. Želio bih pohvaliti OB Karlovac na iznimno kvalitetnom radu, a posebice što prate potrebe pacijenata i reagiraju na njih“, naglasio je ministar Varga.

„Zadovoljstvo mi je pozdraviti ministra zdravlja prim. Sinišu Vargu sa suradnicima, po drugi put u ovoj godini. Razlog za zadovoljstvo je tim već što je povod za ovaj posjet prezentacija novih uređaja i opreme u našoj ustanovi čime nastojimo implementirati ideju ministarstva o približavanju liječnika pacijentu i osigurati pravo na dostupnost liječenja stanovništvu RH pod jednakim uvjetima. Iznos izdvojen za nabavku opreme i uređaja i nije toliko važan koliko je važna medicinska vrijednost takvih procedura koju sada naši bolesnici mogu dobiti u prostorima OB Karlovac“, rekao je ravnatelj OB Karlovac Suad Crnica te dodao kako je ove godine u planu na opremu i građevinske radove potrošiti 6,6 milijuna kuna što je nešto više nego 2014. kada je uloženo 6,4 milijuna kuna dok ukupna ulaganja od 2012. do 2014. iznose preko 20 milijuna kuna. Ravnatelj Crnica je najavio kako idući tjedan započinje adaptacija odjela neurologije, dok je prošle godine adaptiran odjel pedijatrije te uređena operacijska sala za manje zahvate.

Uz to, prošle godine je karlovačka bolnica iz vlastitih sredstava, ušteđenih po javnoj nabavi, nabavila jedan od najsuvremenijih bronhoskopa, uredila hitni ulaz i prilaz za vozila hitne pomoći, obnovila prostorije patologije, preuredila ambulante ortopedije i dječje ortopedije te dnevnu bolnicu za neurologiju. Potpuno je preuređen i osiguran kvalitetan prostor za psihijatrijsku dnevnu bolnicu i klub liječenih alkoholičara, a proširena je i potpuno uređena ambulanta za liječenje boli. Osim povećanja standarda za bolesnike, te nabavke novih uređaja i opreme, znatna sredstva uložena su i u sigurnost rada samih zaposlenika, a na odjelimal patologije i citologije nabavljene su dvije sigurnosne komore za skladištenje i rad sa opasnim i lako zapaljivim  kemikalijama i jedna za odjel mikrobiologije.

Za sve kupljene uređaje i opremu, bolnica ima visoko educiran i stručan kadar. U Karlovačkoj županiji živi oko 150 tisuća stanovnika, a u svibnju ove godine karlovačka je bolnica dobila najmoderniji trodimenzionalni mamograf, prvi takve vrste u Hrvatskoj. Zahvaljujući tome, do konca godine kao nova dijagnostička metoda uvest će se stereotaksijski navođena biopsija i cor biopsija dojke. Ove nove dvije metode omogućit primjenu najnovijih svjetskih standarda u dijagnostici i liječenju karcinoma dojke.



Pisane vijesti