Od danas na snazi Pravilnik koji dopušta korištenje marihuane u liječenju

Slika /slike/Od-15.-listopada-moze-se-koristiti-indijska-konoplja-u-medicinske-svrhe.jpg

ZAGREB, 15.10.2015.-Ministarstvo zdravlja osiguralo je donošenje Pravilnika za reguliranje upotrebe lijekova na bazi indijske konoplje u čiju je izradu uključilo uvažene  medicinske i pravne stručnjake kao i cjelokupnu zainteresiranu javnost.  
 

Nakon provedene javne rasprave, danas na snagu stupa Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept kojim će se, po prvi put u Hrvatskoj, omogućiti propisivanje lijekova baziranih na indijskoj konoplji. Riječ je o lijekovima koji će pomoći brojnim teško oboljelim pacijentima za ublažavanje simptoma bolesti.
S obzirom na malo tržište, do sada niti jedan proizvođač gotovog lijeka na bazi indijske konoplje nije iskazao interes za registraciju lijeka u Hrvatskoj. No, pacijentima kojima bude preporučen i propisan gotov lijek koji sadrži THC Ministarstvo zdravlja će isto tako učiniti dostupnim dajući veledrogerijama dozvolu za uvoz. Istovremeno sa stupanjem na snagu ovog Pravilnika, u njegovu se realizaciju uključio i Imunološki zavod koji je u pregovorima s proizvođačima za uvoz sirovine za hrvatsko tržište. 



Pisane vijesti | Obavijesti