Održan stručni skup „Razmjena iskustava u unaprjeđenju oralnog zdravlja“

  • Slika /2019 Slike/IMG-20190828-WA0002.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Zagreb, 28. kolovoz 2019. - U okviru rada Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine Ministarstva zdravstva u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravstva održan je stručni skup na temu Razmjena iskustava u unapređenju oralnog zdravlja.

Stručni skup jedan je u nizu skupova koji se održavaju od 2017., a  kojim se želi ukazati na važnost prevencije oralnog zdravlja kao dijela općeg zdravlja. Ovaj skup kao i prethodni skupovi ima za cilj ne samo informirati javnost o aktivnostima na nacionalnoj razini, već se istim želi ukazati na važnost i potrebu kontinuiranog rada svih profesionalaca u zdravstvu  i obrazovanju.
 
Skup je pozdravio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. spec., prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med. spec. u ime Hrvatske liječničke komore te mr. sc. Žarko Udiljak, dr. med. dent. spec. u ime Hrvatske komore dentalne medicine. Sve nazočne u ime Ministarstva zdravstva pozdravila je predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine dr. sc. Anka Jurišić Kvesić, dr. med. dent. spec. i državni tajnik prim. Željko Plazonić dr.med.spec., koji je ujedno otvorio stručni skup.

Na navedenom skupu sudjelovali su brojni uzvanici koji su svojim dolaskom podržali skup, predstavnici Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Gradskog ureda za zdravstvo, Gradskog ureda za obrazovanje te ostali predstavnici zdravstvenih ustanova i institucija. Među uzvanicima bio je i predsjednik skupštine Grada Zagreba, prof. dr. sc. Drago Prgomet, dr. med. spec.

Stručni skup je započeo predavanjem gosta predavača, prim. Mateja Leškošeka, dr. med. dent. spec. iz Republike Slovenije na temu“ Natjecanje za čiste zube uz zdravu prehranu i zubna preventiva u Sloveniji“. Tijekom skupa predstavljeni su nacionalni program Zubna putovnica i projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama koje su izložili prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, dr. med. dent. spec. sa Stomatološkog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. spec., zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Predavanje o preventivnom pristupu oralnom zdravlju kroz odgojno-obrazovni sustav održala je Helena Trbušić, prof. iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok su Petra Rajčić, dr. med. dent. spec. i Mario Jakobović, dr. med. dent. održali predavanje o razmjeni iskustava u unaprjeđenju oralnog zdravlja ispred Hrvatske komore dentalne medicine. Projekt Istra bez karijesa predstavio je Kristijan Dujmenović, dr. med. dent., iz Istarskih domova zdravlja. Prof. dr. sc. Jelena Dumančić, dr. med. dent. spec. sa Stomatološkog fakulteta osvrnula se na unapređenje oralnog zdravlja osoba s invaliditetom, dok su o oralnom zdravlju djece i osoba treže životne dobi govorile Snježana Kadić, dr. med. dent. spec. i Dunja Kuliš, dr. med. dent. spec. iz Stomatološke poliklinike Zagreb. 

Tijekom izlaganja sudionici su se osvrnuli na ključne izazove na području preventivnih aktivnosti te o mogućnostima unaprjeđenja oralnog zdravlja kroz zdravstveni i odgojno-obrazovni sustav s ciljem uspostave kontinuiteta stomatološke zdravstvene skrbi kroz postojeće modele i modele u razvoju.

Stranica