Potpisan Dvogodišnji ugovor o suradnji između Ministarstva zdravlja i Ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije

Slika /slike/dvogodisnji_ugovor_10.9.2015.jpg

Zagreb, 10. rujna 2015. - Ministar Varga danas je u nazočnosti voditeljice Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj prof.dr.sc. Antoinette Kaić Rak potpisao Dvogodišnji ugovor o suradnji između Ministarstva zdravlja RH i Ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za razdoblje 2016-2017.

 Isto je potpisao u u nazočnosti voditeljice Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj prof.dr.sc. Antoinette Kaić Rak. Sadržaj ugovora je predmet postignutog dogovora između Ministarstva zdravlja i Ureda SZO u RH kojim se definiraju prioriteti suradnje na području javnog zdravstva u narednom dvogodišnjem razdoblju.

Programatski prioriteti suradnje uključuju sprječavanje i kontrolu zaraznih bolesti s posebnim osvrtom na eliminaciju ospica i rubele, prevenciju i terapiju virusnih hepatitisa te podršku hrvatskom supranacionalnom laboratoriju za tuberkulozu. Nadalje, u prevenciji vodećih kroničnih nezaraznih bolesti surađivat će se na području kardiovaskularnih bolesti, malignih oboljenja, dijabetesa, mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti.

Od ostalih područja suradnje ističemo promociju zdravih stilova življenja tijekom čitavog života i promicanje međuresorne suradnje na području unapređenja prehrambenih navika, socijalnih determinanti zdravlja te utjecaja okoliša na zdravlje. Posebni segment suradnje odnosit će se na upravljanje zdravstvenim sustavima što podrazumijeva nove tehnologije i jačanje regulatornih kapaciteta. I konačno, dio suradnje će se odnositi na spremnost države u odgovoru na krizne situacije koje mogu imati posljedice na ljudsko zdravlje.



Pisane vijesti | Međunarodne aktivnosti