Požar na Jakuševcu - Količine štetnih plinova u zraku ne odstupaju od graničnih vrijednosti

Slika /2019 Vijesti/profimedia-0102883248-zagreb.jpg

Provedenim mjerenjem ustanovljeno je kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti te građani nemaju razloga za zabrinutost.

Vezano uz požar koji je izbio u Reciklažnom dvorištu  na Jakuševcu, Ministarstvo zdravstva priopćava kako su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ odmah nakon poziva Državne uprave za zaštitu i spašavanje izišli  na teren i obavili potrebna mjerenja i kemijske analize. Provedenim mjerenjem ustanovljeno je kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti te građani nemaju razloga za zabrinutost.
 
Na dvjema su lokacijama, uz samo požarište, te u naselju Jakuševec provedena mjerenja parametara: ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida zbog trenutnog onečišćenja, a također su uzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize. U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Danas u jutarnjim satima ponovljena su ispitivanja istih te također nisu zabilježene povišene vrijednosti trenutnih mjerenja. Na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Dugavama, Zagreb-3, gdje mjerenja provodi Državni hidrometeorološki zavod, tijekom noći i jutra zabilježene su povišene satne vrijednosti parametra PM10 (lebdeće čestice veličine do 10 µm), kao posljedica taloženja izgorjelog materijala. Izmjerene vrijednosti ne predstavljaju rizik za zdravlje građana.
 
No, kao i uvijek u ovakvim i sličnim situacijama,  građanima se preventivno preporučuje da izbjegavaju nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta,  drže zatvorene prozore i izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost.
 
Ministarstvo zdravstva je u stalnom kontaktu s NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ te prati situaciju.
 
U tijeku su daljnja mjerenja, a o eventualnim novim rezultatima  javnost će pravovremeno biti obaviještena.

Stranica