Projekt "Zdravo i fino" DND-a Zabok izabran je u finale za nagradu Europske komisije 2019 EU Health Award

  • Slika /2019 Slike/1_Zdravo i fino.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Društvo "Naša djeca" Zabok s projektom "Zdravo i fino" ušlo je u finale od tri izabrane udruge za europsku nagradu 2019 EU Health Award Europske komisije za prevenciju i smanjivanje debljine u djece i mladih. 

Prekomjerna tjelesna masa i debljina veliki je problem u svijetu i Europskoj Uniji, kako za odrasle, a posebno za djecu i mlade. Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju porast prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece i mladih izazvane nezdravom prehranom i tjelesnom neaktivnošću. Republika Hrvatska, prema svim istraživanjima među djecom i mladima, nažalost, ne zaostaje u tim negativnim trendovima.

Upravo iz tog razloga, na razini javnozdravstvenih politika Europske unije izuzetno su važne inicijative koje se bave promocijom zdrave prehrane i tjelesnog kretanja. Stoga je Europska komisija ove godine odlučila raspisati Nagradu „EU Health Award“ za gradove, škole i udruge koje osmišljavaju i provode projekte zdrave prehrane te projekte prevencije i smanjivanja debljine u djece i mladih.

U Hrvatskoj, udruga Društvo „Naša djeca“ Zabok još od 2012. godine s djecom, članovima i članicama Dječjega gradskog vijeća te partnerima (Srednjom školom Zabok, Osnovnom školom K.Š. Gjalskog, Dječjim vrtićem „Zipkica“, Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, Savezom DND Hrvatske uz financijsku podršku Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja) uspješno provodi projekt „Zdravo i fino“ s ciljem usvajanja i promocije zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te prevencije pretilosti u djece i mladih.

Projekt se sastoji od raznolikih aktivnosti: radionica zdravoga kuhanja za osnovnoškolsku djecu i srednjoškolce, edukativno-kreativnih radionica vršnjačke edukacije o zdravoj prehrani i zdravlju u osnovnoj školi, obradi eko-vrta, kreativnih radionica za predškolce u dječjem vrtiću, edukativnih šetnji s djecom u prirodi, radionica animiranog filma na temu zdrave prehrane, kao i stručnim skupovima na teme prevencije pretilosti i zdravlja djece.

U okviru projekta objavljeni su i kalendar (za 2019. godinu) u kojemu djeca promoviraju važnost konzumacije voća i povrća te jedinstven CD „Zdravo i fino“ s autorskim dječjim pjesmama koje promoviraju zdravu prehranu i zdrave stilove života i zdravlja djece. Kao rezultat više od 20 radionica kuhanja s djecom izdane su dosad tri kuharice za djecu i roditelje: „Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle“, „Jela zdrava i fina - proljeće, ljeto, jesen, zima“, „Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta“, a u pripremi je i nova kuharica, četvrta po redu, koja izlazi krajem ljeta 2019. na temu hrvatskih tradicijskih jela u novom i zdravom ruhu.

„Natječaj za Nagradu „EU Health Award“ Europske komisije upravo ima za kriterije sve ono što radimo u okviru projekta „Zdravo i fino“ te smo zaključili da projekt „Zdravo i fino“ ima šanse konkurirati za Nagradu. Osim toga prva nagrada uključuje i novčani iznos od 100.000 eura, a u slučaju da dobijemo, svakako bismo uložili u daljnji razvoj projekta. Ulazak u samo finale ove Nagrade velika je potvrda da je naš projekt kvalitetan i vrijedan te nam je to i dodatna motivacija da ga provodimo ne samo u Zaboku već da se projekt širi i na cijelu Hrvatsku, a možda i na Europsku Uniju“– rekla je voditeljica projekta Zdravo i fino Jasenka Borovčak.

Ulaskom u uži izbor predstavnici Društva „Naša djeca“ Zabok 17. listopada 2019. sudjelovat će na Ceremoniji proglašenja Nagrada u Brusselsu te će i predstaviti projekt „Zdravo i fino“.


  

Stranica