Zasjedanje Regionalnog odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije

Slika /slike/MarijanCesarik2_16.9.2015..jpg

Vilnius, Litva, 16. rujna – Zamjenik ministra prim. mr. sc. Marijan Cesarik, dr. med. i v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Ranko Stevanović, dr. med. sudjeluju na 65. zasjedanju Regionalnog odbora za Europu Svjetske zdravstvene organizacije u Vilniusu, glavnom gradu Republike Litve.

Zasjedanje je okupilo članove izaslanstava iz 53 države europske regije SZO-a, točnije preko 260 sudionika među kojima su 15 ministara, 10 zamjenika ministara te predstavnici agencija Ujedinjenih naroda, međunarodnih organizacija i nevladinih institucija.

Među visokim uzvanicima su danska princeza Mary, pokroviteljica Regionalnog ureda za Europu, Dalia Grybauskaite, predsjednica Republike Litve, Margaret Chan, generalna direktorica SZO-a, Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica, Vytenis Andriukaitis, povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane i drugi.

U sklopu rasprave o prioritetima za jačanje zdravstvenog sustava u europskoj regiji, prim. Cesarik je podržao jačanje zdravstvenih sustava koji su usmjereni pacijentima. Istaknuo je važnost suzbijanja i nadzora nezaraznih bolesti i kroničnih stanja, koje bi trebali biti na vrhu javnozdravstvenih prioriteta, posebice u onim državama čije stanovništvo stari. Podsjetio je kako je Hrvatska donijela tri važna strateška dokumenta, Strateškog plana o smanjenju unosa soli u razdoblju 2015-2019, Akcijski plan prevencije i kontrole nezaraznih bolesti 2015-2020, Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolesti 2015-2020. Naglasio je važnost zdravstvenog osiguranja za sve građane unatoč brojnim izazovima u očuvanju održivog i financijski stabilnog zdravstvenog sustava. Istaknuo je neke od pozitivnih primjera dobre prakse poput jačanja primarne zdravstvene zaštite i dnevnih bolnica, informatizacije sustava te uvođenje e-zdravlja (e-uputnica, e-listi čekanja i slično).  

Tijekom četiri dana zasjedanja raspravljat će  se o aktualnim javnozdravstvenim temama, a neke od njih su zdravlje migranata i utjecaj migrantskih kretanja na javnozdravstveni sustav, promicanje međusektorskog pristupa za zdravlje i blagostanje s posebnim naglaskom na utjecaj okolišnih čimbenika na zdravlje, strategija za poticanje tjelesne aktivnosti u razdoblju od 2016-2025, plan aktivnosti za učinkovitiju implementaciju Okvirne konvencije za nadzor duhana SZO-a, akcijski plan za suzbijanje tuberkuloze za razdoblje 2016-2020, globalni akcijski plan za suzbijanje HIV-a i hepatitisa, prioriteti za jačanje zdravstvenog sustava u europskoj regiji SZO u idućem petogodišnjem razdoblju, održiva zdravstvena radna snaga. 

Također će se održati izbori i imenovanja članova radnih tijela SZO-a, u sklopu kojeg će se u Izvršni odbor SZO birati dva člana europske regije a u Stalni odbor Regionalnog odbora za Europu četiri člana. Izbori će se održati i za dva člana Upravljačkog ministarskog odbora Europskog procesa za okoliš i zdravlje (EHMB), čija će iduća, sedma sjednica biti održana u studenome u Zagrebu.

Predviđeno je potpisivanje dvogodišnjih ugovora o suradnji između Ministarstva zdravlja ministarstava zdravlja pojedinih država i Ureda za Europu Svjetske zdravstvene organizacije. Podsjetimo, prošlog tjedna ministar Varga potpisao je takav Dvogodišnji ugovor o suradnji za razdoblje 2016.-2017., kojim se definiraju prioriteti suradnje na području javnog zdravstva u dvogodišnjem razdoblju. Prioriteti suradnje uključuju sprječavanje i kontrolu zaraznih bolesti s posebnim osvrtom na eliminaciju ospica i rubeole, prevenciju i terapiju virusnih hepatitisa te podršku hrvatskom supranacionalnom laboratoriju za tuberkulozu. U prevenciji vodećih kroničnih nezaraznih bolesti surađivat će se na području kardiovaskularnih bolesti, malignih oboljenja, dijabetesa, mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti.



Pisane vijesti | Međunarodne aktivnosti