Stožer: 50 novozaraženih, 56 oporavljenih i dvoje umrlih od koronavirusa

Slika /2020 Slike/HN20200416537961.jpg

U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 50 novozaraženih koronavirusom, 56 osoba se oporavilo, a umrlo ih je dvoje, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Od jučer u Hrvatskoj imamo detektiranih 50 novih bolesnika od COVID-19, što daje ukupan broj od 1791 bolesnika", rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar je istaknuo da su u zadnja 24 sata proveli 901 novih testiranja, ukupno 20.157. Postotak pozitivnih je 8,89 posto, što je manje nego proteklih dana.

"Od jučer su preminule još dvije osobe, u Dubrovniku ženska osoba 74 godine stara, u Klinici za infektivne bolesti muška osoba, 78 godina. Obje osobe su imale značajni komorbiditet i teške kronične bolesti. Ukupno preminulih je 35", kazao je Beroš.

Na respiratoru je 31 osoba, hospitalizirano je 38 osoba više nego jučer, ukupno 372.

"Oporavljenih imamo 312, odnosno 14 više nego jučer, a kod kuće je oporavljenih 217, odnosno 42 osobe više od jučer, što daje ukupan broj oporavljenih od 529", istaknuo je Beroš.

Epidemiološka situacija povoljna

Beroš je rekao da je 50 dana od početka epidemije u Hrvatskoj, epidemiološka situacija povoljna, u ovom trenutku hospitalizirana su svega 372 bolesnika s Covidom-19, tako da  zdravstveni sustav nije pretjerano opterećen. Istaknuo je da se stoga razmišlja o početku izvođenja elektivnih, nehitnih, kirurških i ostalih zahvata u bolnicama.

„Sada se razgovara o modalitetu kako bi se to provodilo jer je sigurnost bolesnika i zdravstvenih radnika na prvom mjestu. Razmatra se mogućnosti da se bolesnike koji dolaze na elektivne zahvate najprije testira jesu li covid-pozitivni, te ako nisu, da se poduzmu ovi zahvati koji do sada nisu bili preporučeni“, rekao je ministar.

Vezano uz tretman onkoloških bolesnika podsjetio je da su izdane upute Ministarstva zdravstva te da iz Klinike za tumore ističu da se redovito operira sve onkološke bolesnike kojima je to potrebno, oko 100 pacijenata dnevno dobiva kemoterapiju i isto toliko zračenje.

"Dijagnostika radi bez zastoja, a bolesnici koji dolaze iz drugih ustanova, posebno iz KB Dubrave, dobivaju termin za nastavak započete terapije. Unutar Klinike za tumore nesmetano se nastavlja i liječenje oboljele djece - dnevno preko 50", istaknuo je Beroš.

Odgode, dodao je, postoje kod kontrole onkoloških bolesnika koji su liječeni prije više od godinu dana, i to na način da kliničari pregledaju dokumentaciju i nazovu obiteljskog liječnika ili bolesnika osobno te po procjeni kliničara dogovore daljnje postupanje. 
  
Logopedi i fizioterapeuti s djecom mogu raditi online

Vezano uz rad udruga civilnog društva koje skrbe o djeci s posebnim potrebama, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je da su izdane upute o načinu prilagodbe rada logopeda i fizioterapeuta s djecom s teškoćama. Preporuka je da se izbjegava fizički kontakt s djecom, a pristup svakom djetetu može se odraditi virtualno, videolinkom, telefonom ili na drugi način. Složila se da je važan fizički kontakt logopeda i pedagoga s takvom djecom, no epidemiološka slika je takva da to sada nije moguće. No ako epidemiološka slika bude dopuštala ublažavanje nekih mjere, i ova će se situacija uzeti u obzir, istaknula je Bedeković.

Ministrica Bedeković osvrnula se i na novi ulazak koronavirusa u privatni dom za starije osobe u Zagrebu te podsjetila da su posjeti takvim domovima zabranjeni još krajem veljače.

"Ministarstvo je poduzelo mjere za sve korisnike socijalnih usluga u Zagrebu. Što se tiče zaštitne opreme za sve ustanove u sustavu, jasno je da se s koronavirusom borimo već 50 dana. Svaki sustav je pristupio nabavi zaštitne opreme što je ranije mogao. Nabavljali smo i distribuirali opremu u svom sustavu. Zašto to Zagreb nije napravio za privatne domove, ja ne znam", rekla je Bedeković.

Što se tiče inspekcijskog  nalaza u slučaju splitskog doma za starije, Bedeković je rekla da je inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u tom domu bila u petak, a sada analizira dokumentaciju i izrađuje izvješće koje bi trebalo biti gotovo "u što skorije vrijeme". U tom domu bila je inspekcija Ministarstva zdravstva, a njezino izvješće, kaže Beroš, trebalo bi biti poznato sredinom sljedećeg tjedna.

Bedeković je istaknula da žurni prijem štićenika u domove za starije i dalje nesmetano funkcionira, a žurni prijam određuju uredi za socijalnu skrb i domovi su dužni primiti sobe kojima je određen hitni smještaj.

Moguća decentralizacija u popuštanju mjera

Voditelj Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Stožer danas donijeti odluku da se u svakom županijskom stožeru formiraju timovi koji će izvidjeti kako se na teritoriju županije provode epidemiološke mjere.

''Ne isključujemo u idućim danima da se decentralizira popuštanje mjera tamo gdje je epidemiološka situacija bolja'', rekao je.

Božinović je dodao da će Nacionalni stožer Civilne zaštite tijekom četvrtka donijeti odluku o formiranju timova u lokalnim županijskim stožerima koji će izvršiti uvid u realizaciju provođenja mjera u domovima za starije osobe, a koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

''Ti timovi će biti pod koordinacijom epidemiologa koji je član županijskog stožera civilne zaštite, a te timove će činiti i inspektor Civilne zaštite, inspektor Državnog inspektorata, odnosno sanitarni inspektor, socijalni radnik i policajac'', precizirao je Božinović.

Capak: Dolazak stranih turista samo pod posebnim uvjetima
 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak o turističkoj sezoni je rekao da ništa neće izgledati kao prije jer će se propisati mjere za hotele i uvjeti ponašanja za turiste.

"Ako se situacija u drugim zemljama promijeni, onda će se dolazak stranih turista možda dozvoliti, ali pod posebnim uvjetima", dodao je.

Osvrnuo se i zahtjeve udruga čeških agencija koje predlažu otvaranje posebnih zračnih i cestovnih koridora za zdrave turiste.

"Eventualna potvrda stranih državljana da su zdravi vrijedi samo kratko vrijeme. Već za 24 sata situacija može biti drugačija i takva potvrda epidemiološki ne vrijedi", objasnio je Capak te dodao da bi ti turisti prilikom ulaska u Hrvatsku najprije morali u 14-dnevnu izolaciju. 

Mikulić: Višestruko podizanje marži ravno ratnom profiterstvu

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić najavio je da će javno objaviti imena trgovaca koji dvaput ili više puta podignu maržu za određene artikle suprotno zakonu, ocijenivši da je takva praksa u uvjetima epidemije koronavirusa ravna ratnom profiterstvu.

''Za one koji ulovimo da su dvaput ili više puta podigli marže suprotno zakonima neće biti kompromisa da se javno ne navedu nazivi tih trgovačkih društava. Ako se netko bavi ovim stvarima tijekom epidemije, onda je to u rangu ratnog profiterstva'', ocijenio je.

Mikulić je dodao da je osobno izdao nalog za maksimalno kažnjavanje pravnih osoba za podizanje marže u iznosu od 100.000 kuna, uz zatvaranje trgovine na 30 dana. Precizirao je da je do četvrtka poslijepodne za podizanje marži naplaćeno kazni u iznosu od 1,8 milijuna kuna.

Mikulić je rekao da se masovno ne poštuje odluka Vlade o zamrzavanju cijena pojedinih proizvoda, kao što su neki prehrambeni artikli ili zaštitna medicinska oprema.

Primjerice, za brašno, dječju hranu i meso marža se dizala za 30 posto. Sredstva za dezinfekciju imala su maržu veću za 200 posto. Apsolutni neslavni rekorder je podignuta marža za zaštitne medicinske maskice za čak 595 posto, rekao je Mikulić.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti